Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie. Robisz domowy zakwas?
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie wychodzi naprawdę przepyszny. Warto przygotować go na Wielkanoc.
Zakwas – potrzebne składniki:
szklanka mąki żytniej,
1 l przegotowanej wody,
ząbki czosnku,
liście laurowe,
ziela angielskie,
czarny pieprz,
1 kromka czerstwego chleba razowego,
3-4 łyżki otrębów żytnich
Zakwas – sposób wykonania:
1 szklankę mąki wsypujemy do słoika. Dodajemy do słoika 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz. Ząbki czosnku nacinamy i dodajemy do słoika. Zalewamy litrem przegotowanej wody. Dodajemy kromkę czerstwego chleba. Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie – potrzebne składniki:
biała kiełbasa,
ziemniaki,
boczek parzony,
cebula,
czosnek,
grzyby suszone,
jajko,
śmietana,
zakwas ,
angielskie ziele,
liście laurowe,
majeranek,
sól,
marchew,
por,
pietruszka,
seler
Wielkanocny żurek gotowany na domowym zakwasie – sposób wykonania:
Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Warzywa kroimy w talarki. Gotujemy w wodzie. Cebulę prażymy na suchej patelni. Dodajemy do warzyw. Boczek kroimy i smażymy na suchej patelni. Na tłuszczu smażymy białą kiełbasę pokrojoną w talarki. Dodajemy razem z boczkiem do zupy. Wsypujemy majeranek. Wlewamy śmietanę. Delikatnie gotujemy. Gotujemy jajka. Dodajemy ziele angielskie, laurowy liść i czosnek. Zupę możemy podawać ze smażonymi ziemniakami.