Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami. Pokochasz ją od zaraz!
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami poleca się na powolny obiad, kiedy macie więcej czasu na przygotowanie posiłku. Uwielbiamy, oczywiście w wersji bezmięsnej :))
Faszerowana papryka to danie, które zapada w pamięci. Kiedyś zrobiłyśmy eksperyment i przygotowałyśmy ją po raz pierwszy. Było to kilka lat temu, Babci bardzo zasmakowała. Potem nieco o niej zapomniałyśmy, ale… Przecież to było pyszne! Koniecznie musimy spróbować odtworzyć tamten smak. Dasz się skusić na przepyszny obiad warzywny z Twoimi ulubionymi dodatkami? Nie daj się prosić.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami – potrzebujemy:
4 średniej wielkości papryki,
1 jajko,
kawałek sera żółtego,
15 dag pieczarek,
łyżkę masła,
sól, pieprz,
20 dag mięsa mielonego,
1 torebkę ryżu.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami – sposób wykonania:
Wodę zagotowujemy, wkładamy torebkę ryżu, solimy i gotujemy ok. 10 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Pieczarki trzemy na tarce, przesmażamy na łyżce masła do czasu aż woda się wysmaży.
Paprykom odkrawamy wierzch, wydrążamy gniazda nasienne.
W misce mieszamy ryż, przesmażone pieczarki, mięso mielone. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy trochę startego sera. Wbijamy jajko, mieszamy.
Nakładamy farsz do papryk. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 min. w 180 st. Potem posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze ok. 10 min., żeby papryki były miękkie. Przykrywamy wierzchami.