Szarlotka na kruchym spodzie. Najlepiej smakuje z lodami
1 września to czas refleksji i powrotu do lat szkolnych. A czyż schyłek lata nie kojarzy nam się z dojrzałymi jabłkami, idealnymi, by szarlotka na kruchym spodzie pojawiła się na stole? Ciasto szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, w sam raz na dobre rozpoczęcie września.
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Szarlotka na kruchym spodzie – potrzebne składniki (na blachę 30*24cm):
4,5 szklanki mąki
1,5 kostki tłuszczu
4 cukry waniliowe
1/4 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek papierówek + 1/2 szklanki cukru
garść wiórków kokosowych
Szarlotka na kruchym spodzie – sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z tłuszczem, cukrami waniliowymi, cukrem, 6 żółtkami, proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Dzielimy na 2 kule.
Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy cukrem i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut.
Wykładamy pierwszą część ciasta na blachę, odciskamy jabłka, wykładamy, posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy pozostałe ciasto.
Pieczemy ok. 50 min. w 180-200 st. Zostawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.