1 września to czas refleksji i powrotu do lat szkolnych. A czyż schyłek lata nie kojarzy nam się z dojrzałymi jabłkami, idealnymi, by szarlotka na kruchym spodzie pojawiła się na stole? Ciasto szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, w sam raz na dobre rozpoczęcie września.

Szarlotka na kruchym spodzie

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

 Szybkie ciasto z rabarbarem

 Rolada z jabłkami

Szarlotka na kruchym spodzie – potrzebne składniki (na blachę 30*24cm):

 4,5 szklanki mąki

 1,5 kostki tłuszczu

 4 cukry waniliowe

 1/4 szklanki cukru

 6 żółtek

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 2 kg jabłek papierówek + 1/2 szklanki cukru

 garść wiórków kokosowych

Szarlotka na kruchym spodzie – sposób wykonania:

 Mąkę mieszamy z tłuszczem, cukrami waniliowymi, cukrem, 6 żółtkami, proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Dzielimy na 2 kule.

 Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy cukrem i mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut.

 Wykładamy pierwszą część ciasta na blachę, odciskamy jabłka, wykładamy, posypujemy wiórkami kokosowymi, układamy pozostałe ciasto.

 Pieczemy ok. 50 min. w 180-200 st. Zostawiamy do wystygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Poprzedni artykuł

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Zobacz także