Kopiec kreta na pewno należy do jednych z naszych ulubionych ciast, a z całą pewnością zalicza się do tych, które znikają najszybciej! Jeśli jeszcze nie znacie tego smakołyku, koniecznie to zmieńcie!

Kopiec kreta

 Bananowe pieguski

 Ciasto z truskawkami

 Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami

Kopiec kreta – potrzebne składniki:

 2 szklanki mąki
 100 g masła
 4 łyżki kakao
 250 g jogurtu naturalnego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 5 łyżek cukru
 1 łyżeczka cukru wanilinowego
 500 ml schłodzonej śmietany 30%
 2 łyżeczki żelatyny
 4 łyżki wody
 4 łyżki cukru pudru
 3 banany
 3 łyżki soku z cytryny
 1/2 tabliczki czekolady

Kopiec kreta – sposób wykonania:

 Masło rozpuszczamy, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i jogurt naturalny, tak, aby ciasto było średnio gęste. Mieszamy.

 Tortownicę smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-45 min. w 180 st. Zdejmujemy obudowę tortownicy, wcześniej obkrawając ciasto dookoła. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 Wydrążamy ciasto ze środka na głębokość 0,5 cm, zostawiamy brzegi o grubości ok. 1 cm. Okruchy przekładamy do miski i kruszymy.

 Banany obieramy, kroimy wzdłuż, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście.

 Żelatynę zalewamy 4 łyżkami gorącej wody. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę kroimy w drobną kostkę.

 Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Dorzucamy czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiając ok. 1 cm od brzegów. Formujemy łyżką kopiec. Posypujemy wcześniej zostawionymi okruchami ciasta.

 Wstawiamy na min. 2 h do lodówki.

Smacznego!

Zobacz także