Ciasta, które zawsze się udają. 10 sprawdzonych propozycji
Majówka już za nami. Czas więc na ciasta, które zawsze się udają. Przygotowałyśmy aż 10 propozycji! Ciekawi?
Bananowe pieguski
Idealne na rodzinne spotkanie, jak i kinder party. Bananowe draże z Biedronki sprawią, że nudne w zasadzie pieguski staną się najchętniej rozchwytywanymi. Można dodać ulubione draże swoje lub pociechy i sukces gwarantowany. Idealny przepis dla niespodziewanych gości lub gdy chcemy przekąsić coś słodkiego na szybko.
Kopiec kreta
Nie da się ukryć, że tutaj już trzeba nieco więcej zaangażowania i pracy. Upieczenie biszkoptu, przygotowanie kremu, jednak to wszystko w połączeniu z lekko kwaskowatymi bananami sprawia, że można się od tego ciacha uzależnić. To zdecydowanie zalicza się do kategorii: ciasta, które zawsze się udają.
Szarlotka na kruchym spodzie
Jabłka rozpływające się w ustach z dodatkiem cynamonu. Brzmi pysznie? Tak właśnie jest. Będąc jesienią u ogrodnika zakupiłam owoce przeznaczone właśnie na ten rodzaj ciasta – Szara Reneta. Muszę przyznać, że już dawno nie byłam tak zachwycona z wykonanego wypieku!
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Podpatrzyłyśmy ten przepis u Ewy Wachowicz i gdy jeszcze studiowałyśmy w Bydgoszczy zdarzało się, że potrafiłyśmy to ciasto wykonywać i dwa razy w tygodniu. Banalnie śmieszny przepis na biszkopt, gruszki pomieszane z galaretką pod warstwą bitej śmietany. Pychota!
Szybkie ciasto z rabarbarem
Zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki, podzielić. Przygotować masę rabarbarową, szybko do piekarnika, niecała godzinka i już możemy zajadać się kolejnym sezonowym smakołykiem. Uwielbiamy takie nieskomplikowane połączenia. Ciasta, które zawsze się udają są w miarę szybkie w przygotowaniu i… zawsze się udają!
Drożdżówki z budyniem
Lub ciasto drożdżowe z owocami. Któż z nas nie chciałby po obfitym grillu przekąsić czegoś słodkiego, czego smak kojarzy mu się z dzieciństwem? No właśnie. Dowolne nadzienia, kombinacje, co kto lubi. Ważne, że tak samo smaczne, jak zawsze.
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami
Przepis, który można wykonać, wykorzystując praktycznie jedną miskę. Do tego dodatek migdałów oraz brzoskwiń, które idealnie się ze sobą komponują. Raz, dwa, trzy, ciesz się przepysznym smakiem i Ty.
Ciasto muffinkowe
Pewnego razu stwierdziłyśmy, że mamy już dosyć stereotypowych muffinek pieczonych w papilotkach. A gdyby tak zarobić więcej ciasta, wylać na blachę? Okazało się, że proste rozwiązania są równie smaczne. Z wiórkami, czekoladą, wszystkim, czym lubisz.
Ciasteczka w piegi Ani Starmach
Podpatrzyłyśmy ten przepis w jednej z książek Ani Starmach. Okazało się, że ciasteczka w piegi są idealne nie tylko na dziecięce kinderbale. Szczerze mówiąc, przygotowując ten wpis przypomniałyśmy sobie, jakie były smaczne i naszła nas ochota, by wykonać je ponownie.
Ciasto z granatem
Ciasta, które zawsze się udają? Ciasta na kruchym cieście. Tym razem z dodatkiem granatu. Oprócz wielu dobroczynnych właściwości owoc ten ma także jedną zaletę – idealnie przełamuje słodycz budyniowej pianki.
Ciasta, które zawsze się udają – czekamy na Twoją propozycję!