Ciasta, które zawsze się udają. 10 sprawdzonych propozycji
Majówka przed nami. Czas więc na ciasta, które zawsze się udają. Przygotowałyśmy aż 10 propozycji! Ciekawi?
Bananowe pieguski
Idealne na rodzinne spotkanie, jak i kinder party. Bananowe draże z Biedronki sprawią, że nudne w zasadzie pieguski staną się najchętniej rozchwytywanymi. Można dodać ulubione draże swoje lub pociechy i sukces gwarantowany. Idealny przepis dla niespodziewanych gości lub gdy chcemy przekąsić coś słodkiego na szybko.
Kopiec kreta
Nie da się ukryć, że tutaj już trzeba nieco więcej zaangażowania i pracy. Upieczenie biszkoptu, przygotowanie kremu, jednak to wszystko w połączeniu z lekko kwaskowatymi bananami sprawia, że można się od tego ciacha uzależnić. To zdecydowanie zalicza się do kategorii: ciasta, które zawsze się udają.
Szarlotka na kruchym spodzie
Jabłka rozpływające się w ustach z dodatkiem cynamonu. Brzmi pysznie? Tak właśnie jest. Będąc jesienią u ogrodnika zakupiłam owoce przeznaczone właśnie na ten rodzaj ciasta – Szara Reneta. Muszę przyznać, że już dawno nie byłam tak zachwycona z wykonanego wypieku!
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Podpatrzyłyśmy ten przepis u Ewy Wachowicz i gdy jeszcze studiowałyśmy w Bydgoszczy zdarzało się, że potrafiłyśmy to ciasto wykonywać i dwa razy w tygodniu. Banalnie śmieszny przepis na biszkopt, gruszki pomieszane z galaretką pod warstwą bitej śmietany. Pychota!
Szybkie ciasto z rabarbarem
Zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki, podzielić. Przygotować masę rabarbarową, szybko do piekarnika, niecała godzinka i już możemy zajadać się kolejnym sezonowym smakołykiem. Uwielbiamy takie nieskomplikowane połączenia. Ciasta, które zawsze się udają są w miarę szybkie w przygotowaniu i… zawsze się udają!
Drożdżówki z budyniem
Lub ciasto drożdżowe z owocami. Któż z nas nie chciałby po obfitym grillu przekąsić czegoś słodkiego, czego smak kojarzy mu się z dzieciństwem? No właśnie. Dowolne nadzienia, kombinacje, co kto lubi. Ważne, że tak samo smaczne, jak zawsze.
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami
Przepis, który można wykonać, wykorzystując praktycznie jedną miskę. Do tego dodatek migdałów oraz brzoskwiń, które idealnie się ze sobą komponują. Raz, dwa, trzy, ciesz się przepysznym smakiem i Ty.
Ciasto muffinkowe
Pewnego razu stwierdziłyśmy, że mamy już dosyć stereotypowych muffinek pieczonych w papilotkach. A gdyby tak zarobić więcej ciasta, wylać na blachę? Okazało się, że proste rozwiązania są równie smaczne. Z wiórkami, czekoladą, wszystkim, czym lubisz.
Ciasteczka w piegi Ani Starmach
Podpatrzyłyśmy ten przepis w jednej z książek Ani Starmach. Okazało się, że ciasteczka w piegi są idealne nie tylko na dziecięce kinderbale. Szczerze mówiąc, przygotowując ten wpis przypomniałyśmy sobie, jakie były smaczne i naszła nas ochota, by wykonać je ponownie.
Ciasto z granatem
Ciasta, które zawsze się udają? Ciasta na kruchym cieście. Tym razem z dodatkiem granatu. Oprócz wielu dobroczynnych właściwości owoc ten ma także jedną zaletę – idealnie przełamuje słodycz budyniowej pianki.
Ciasta, które zawsze się udają – czekamy na Twoją propozycję!