Bananowe pieguski swego czasu były jednymi z naszych ulubionych ciasteczek. Wypróbuj je i spraw, by także cieszyły smakiem Twoje podniebienie.

bananowe pieguski

 Szarlotka na kruchym spodzie

 Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

Bananowe pieguski – potrzebne składniki ( na 12 mniejszych lub 9 większych ):

– 1 i 1/3 szklanki mąki

– 1/5 kostki masła

– 2 żółtka

– 1/5 szklanki cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1,5 łyżki czubatej śmietany 30 %

– szczypta soli

– 1/2 szklanki wiórków kokosowych

– 1/2 białych draży Mimi o smaku bananowym

Bananowe pieguski – sposób wykonania:

– 1 i 1/3 szklanki mąki mieszamy z 1/5 kostki tłuszczu, 2 żółtkami, 1/5 szklanką cukru, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy 1,5 łyżki czubatej łyżki śmietany, 1/2 szklanki wiórków oraz 1/2 opakowania draży bananowych.

– Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Z ciasta formujemy średniej wielkości kule i nakładamy.

– Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

Poprzedni artykuł

Serniczki z Myszką Minnie

Następny artykuł

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Zobacz także