Bananowe pieguski swego czasu były jednymi z naszych ulubionych ciasteczek. Wypróbuj je i spraw, by także cieszyły smakiem Twoje podniebienie.

bananowe pieguski

 Szarlotka na kruchym spodzie

 Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

Bananowe pieguski – potrzebne składniki ( na 12 mniejszych lub 9 większych ):

 1 i 1/3 szklanki mąki

 1/5 kostki masła

 2 żółtka

 1/5 szklanki cukru

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżki czubatej śmietany 30 %

 szczypta soli

 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 1/2 białych draży Mimi o smaku bananowym

Bananowe pieguski – sposób wykonania:

 1 i 1/3 szklanki mąki mieszamy z 1/5 kostki tłuszczu, 2 żółtkami, 1/5 szklanką cukru, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy 1,5 łyżki czubatej łyżki śmietany, 1/2 szklanki wiórków oraz 1/2 opakowania draży bananowych.

 Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Z ciasta formujemy średniej wielkości kule i nakładamy.

 Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego !

 

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
 Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
 Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
 Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
 Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl

Zobacz także