Co byście powiedzieli na pyszną tartę malinową na kruchym spodzie z dodatkiem budyniu malinowego? My jesteśmy, jak najbardziej, na tak. Tarta z malinami to doskonałe połączenie, dające letnie orzeźwienie smakowe.

Tarta z malinami

 Kopiec kreta

 Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

Tarta z malinami to ciasto, które najlepiej wykonywać latem i jesienią ze względu na dużą dostępność malin. Oczywiście zawsze możemy dodać mrożone owoce, jednak to już nie będzie to samo. Czy może być coś pyszniejszego, niż bardzo malinowe ciasto? Naszym zdaniem nie. Wprost rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu oka.

Tarta z malinami – potrzebujemy:

 3/4 kostki tłuszczu

 1,5 szklanki mąki pszennej

 3/4 łyżki krupczatki

 4 żółtka

 łyżkę śmietany

 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 cukier waniliowy

 1,5 łyżki cukru pudru

 2 budynie malinowe

 3 szklanki mleka

 5 łyżek cukru

 300 g malin

Tarta z malinami

Tarta z malinami – sposób wykonania:

 3/4 kostki tłuszczu zagniatamy z 1,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 łyżki krupczatki, 4 żółtkami, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym i 1,5 łyżki cukru pudru.
Formę o średnicy ok.29 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto.
 Pieczemy ok. 15 min. w 190 st. Zostawiamy do przestygnięcia.
 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z 5 łyżkami cukru. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy 2 budynie malinowe. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy pozostałe mleko i energicznie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
 Następnie wylewamy na kruche ciasto, nakładamy na wierzch maliny i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego !

Zobacz także