Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną oparty jest na przepisie Ewy Wachowicz, w którym wykorzystano jabłka. Według nas, wersja gruszkowa jest jeszcze smaczniejsza.
Szybki deser w białą czekoladą i winogronami
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną – potrzebujemy:
– 2 jajka
– szczyptę soli
– 3/4 szklanki mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
– 1 łyżeczkę cukru waniliowego
– 1 łyżkę oleju
– 1 kg gruszek
– 2 galaretki gruszkowe
–330 ml śmietany 30%
– 1 czekoladę mleczną LUB gorzką
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną – sposób wykonania
– Same białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę cukru waniliowego i 2 żółtka. Miksujemy.
– Dodajemy 3/4 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę oliwy. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę (24 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną delikatnie bułką tartą. Pieczemy 20 min. w 180 st.
– Gruszki obieramy i trzemy na tarce. Wrzucamy do garnka, dodajemy dwie galaretki gruszkowe. Gotujemy do chwili aż owoce będą gorące, a galaretka puści wodę. Gorące gruszki wylewamy na zimny biszkopt. Wkładamy do lodówki.
– Śmietanę 30% ubijamy z łyżeczką cukru waniliowego na sztywną pianę. Wykładamy na gruszki. Posypujemy startą czekoladą. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.