Drożdżówki z ciasta drożdżowego z rabarbarem. Są pulchne i pyszne!
Drożdżówki z ciasta drożdżowego z rabarbarem idealnie sprawdzą się nie tylko latem. Tak naprawdę dobrze smakują z każdym nadzieniem.
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Ciasto bananowe z brzoskwiniową pianką
Drożdżówki z ciasta drożdżowego z rabarbarem – potrzebne składniki:
1 kg mąki,
4 żółtka,
1 białko,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
3 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
1/2 kostki tłuszczu,
10 dag drożdży
rabarbar
1 białko, cukier puder
Drożdżówki z ciasta drożdżowego z rabarbarem – sposób wykonania:
Wykonujemy ciasto drożdżowe. Do miski wbijamy 4 żółtka, jedno białko. Dodajemy szczyptę soli. Dodajemy 2 cukry waniliowe. Dorzucamy 3/4 szklanki cukru. W 2 szklankach ciepłego mleka rozpuszczamy kostkę masła. Ucieramy jajka z cukrami. Dodajemy mleko z tłuszczem, na przemian z 1 kg mąki. Dolewamy 3 łyżki oleju. Kruszymy 10 dag drożdży, dodajemy trochę ciepłego mleka i mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Czekamy aż podwoi swoją objętość i działamy dalej.
Bierzemy garść ciasta. Zwijamy w rulon. Następnie skręcamy ciasto, jak muszlę ślimaka. Smarujemy białkiem. Kładziemy pokrojony w kostkę, obtoczony w cukrze rabarbar. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy) Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Możemy polukrować lukrem.
Smacznego !