Kilka dni temu prezentowałyśmy Wam Czekoladowe ciasteczka z wiśniami. Dziś mój hit, czyli cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka. Dla wielbicieli takich smaków, coś wspaniałego.

Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka

 Kopiec kreta

 Szarlotka na kruchym cieście

 Bananowe pieguski

Bardzo lubię słodko-kwaśne smaki, dlatego w tych ciasteczkach zdecydowałam się na aromatyczny posmak cytryny razem z aromatyczną skórką pomarańczową. Całość posmarowałam białkiem, aby kosteczki skórki pomarańczowej nabrały jeszcze lepszego wyglądu. Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka to propozycja dla wielbicieli cytrusów. Jeśli nimi nie jesteście, możecie dodać inne dodatki. My wypróbowałyśmy jeszcze wersję z czekoladą i wiśniami, także wyszło smacznie. Wiele zależy od Waszych preferencji smakowych. Najważniejsze, by trzymać się przepisu na ciasto. Dodatki mogą być w pełni dowolne i zgodne z Waszymi kubkami smakowymi. Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka są dość sycące, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Czego chcieć więcej? 🙂

Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka – na 9 dużych ciasteczek potrzebujemy:

 3 żółtka

 1/5 kostki tłuszczu

 szczypta soli

 łyżeczka proszku do pieczenia

 1 i 1/3 szklanki mąki

 1/5 szklanki cukru

 3 łyżki śmietany 12 %

 2 sparzone cytryny

 1/2 małego opakowania skórki pomarańczowej

 1 białko

Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka

Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka – sposób wykonania:

 Z 3 żółtek, 3 łyżek śmietany 12 %, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 szklanki cukru, szczypty soli oraz łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę z 2 sparzonych cytryn. Mieszamy.

 Formujemy kule, delikatnie je rozduszamy i kładziemy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Skórkę pomarańczową wciskamy w ciasto, a na wierzch smarujemy białkiem.

 Pieczemy 15-20 min. w 180 st.

Smacznego!

Zobacz także