Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka. Znikają w mgnieniu oka
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka są naprawdę świetne. Dla wielbicieli takich smaków to coś wspaniałego.
Bardzo lubię słodko-kwaśne smaki, dlatego w tych ciasteczkach zdecydowałam się na aromatyczny posmak cytryny razem z aromatyczną skórką pomarańczową. Całość posmarowałam białkiem, aby kosteczki skórki pomarańczowej nabrały jeszcze lepszego wyglądu. Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka to propozycja dla wielbicieli cytrusów. Jeśli nimi nie jesteście, możecie dodać inne dodatki. My wypróbowałyśmy jeszcze wersję z czekoladą i wiśniami, także wyszło smacznie. Wiele zależy od Waszych preferencji smakowych. Najważniejsze, by trzymać się przepisu na ciasto. Dodatki mogą być w pełni dowolne i zgodne z Waszymi kubkami smakowymi. Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka są dość sycące, szybkie w przygotowaniu i smaczne. Czego chcieć więcej?
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka – na 9 dużych ciasteczek potrzebujemy:
3 żółtka
1/5 kostki tłuszczu
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki
1/5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany 12 %
2 sparzone cytryny
1/2 małego opakowania skórki pomarańczowej
1 białko
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka – sposób wykonania:
Z 3 żółtek, 3 łyżek śmietany 12 %, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 szklanki cukru, szczypty soli oraz łyżeczki proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dodajemy skórkę z 2 sparzonych cytryn. Mieszamy.
Formujemy kule, delikatnie je rozduszamy i kładziemy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Skórkę pomarańczową wciskamy w ciasto, a na wierzch smarujemy białkiem.
Pieczemy 15-20 min. w 180 st.
Smacznego!