Postanowiłyśmy na blogu wprowadzić także dział, gdzie będziemy prezentować przepisy na dania, które można zabrać ze sobą w podróż. Dziś sałatka z brokułem i kukurydzą, która okazała się być fenomenalna w swojej prostocie.

Sałatka z brokułem i kukurydzą

 Tarta z jabłkami i cynamonem

 Sałatka owocowa

 Babka kisielowa

Jej wykonanie, jak i dobór składników jest bardzo prosty. Chciałam, aby była czymś złączona, a jednocześnie nie chciałam za bardzo dodawać majonezu, dlatego zdecydowałam się na pokrojenie żółtego sera w malutkie kawałeczki i przesmażenie całości na patelni. Wyszło przepyszne. Sałatka z brokułem i kukurydzą to połączenie idealne zarówno na podróż, jak i na zjedzenie jej w domowym zaciszu. Jest dość sycąca. Może być doskonała jako poczęstunek dla gości.

Sałatka z brokułem i kukurydzą – potrzebujemy:

 1-2 garści makaronu

 1 duży brokuł

 1/3 puszki kukurydzy

 sól, pieprz do smaku

 kawałek żółtego sera w całości

Sałatka z brokułem i kukurydzą

Sałatka z brokułem i kukurydzą – sposób wykonania:

 Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Różyczki brokuła solimy i gotujemy, ale nie rozgotowujemy. Brokuł powinien być miękki, ale nie paćkowaty. Zostawiamy wszystko do wystygnięcia.

 Całość wyrzucamy na patelnię lub do głębokiego garnka. Dodajemy kukurydzę oraz dosyć drobno pokrojone kawałki żółtego sera. Mieszamy dość energicznie, aby ser się roztopił. Uważamy, żeby się nic nie przypaliło. Doprawiamy do smaku.

 Zostawiamy do wystygnięcia, przekładamy w pojemniczek i zabieramy ze sobą na podróż.

Smacznego!

Poprzedni artykuł

Tarta z malinami

Zobacz także