Tarta z borówkami i malinami. Zawsze wychodzi!
Zdradzimy Wam pewien sekret. Tarta z borówkami i malinami to nasze ulubione ciasto. Mogłybyśmy jeść i jeść, i jeść, i nigdy nam nie będzie mało. Jak raz spróbujecie, przepadniecie.
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Tarta z borówkami i malinami to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast. Jest szybkie w wykonaniu, tanie i bardzo smaczne. Znika w mgnieniu oka. Przekonajcie się sami! Jest naprawdę przepyszne.
Tarta z borówkami i malinami – potrzebujemy:
½ kostki masła,
szklankę mąki pszennej,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
½ szklanki + łyżkę cukru pudru,
3 jajka,
1 cukier waniliowy,
¼ szklanki oleju,
1 budyń cytrynowy,
250 g owoców – malin i borówek.
Tarta z borówkami i malinami – sposób wykonania:
½ kostki masła zagniatamy ze szklanką mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką cukru pudru i 3 żółtkami. Uformowaną masę wkładamy do lodówki na 2 h.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie smarujemy.
3 białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ¼ szklanki oleju, budyń cytrynowy, cukier waniliowy oraz ½ szklanki cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy robotem.
Nieco ponad połowę ciasta wykładamy na spód tarty. Wylewamy piankę budyniową. Następnie układamy owoce.
Z pozostałego ciasta urywamy małe kawałki i kładziemy na wierzch.
Pieczemy ok. 30 min. w piecu nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!