Szybkie ciasto z rabarbarem. Doskonałe do kawy
Wiosna w pełni, czas więc to uczcić. Co powiecie na szybkie ciasto z rabarbarem? My jesteśmy jak najbardziej na tak!
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Pewnego majowego dnia naszła nas ochota na coś słodkiego. Korzystając z tego, że dzień wcześniej widziałyśmy u Magdy rabarbarowe crumble, postanowiłyśmy trochę zmodyfikować przepis i przygotować szybkie ciasto z rabarbarem. Szczerze musimy przyznać, że z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Jest tylko jeden problem, nikt nie chce czekać, aż smaki się lepiej połączą…
Szybkie ciasto z rabarbarem – potrzebne składniki
Ciasto:
– ½ kostki masła,
– szklankę mąki pszennej,
– łyżeczkę proszku do pieczenia,
– łyżkę cukru pudru,
– 3 żółtka,
– 1 cukier waniliowy,
Masa rabarbarowa (wg przepisu Magdy z Save the magic moments):
– 650 g rabarbaru,
– szklanka cukru,
– 2 łyżki masła,
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 1 łyżka cukru waniliowego.
Kruszonka:
– szklanka mąki pszennej,
– czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki margaryny,
– 2 łyżki cukru.
Szybkie ciasto z rabarbarem – sposób wykonania
– Z 1/2 kostki tłuszczu, szklanki mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżki cukru pudru, trzech żółtek i łyżki cukru waniliowego zarabiamy ciasto. Możemy je włożyć na kilka minut do lodówki.
– W dość dużym garnku kroimy w kostkę 650 g rabarbaru, do tego dodajemy szklankę cukru, 2 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżkę cukru waniliowego. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Powinna się zrobić z tego ,,galareta”.
– Ze szklanki mąki pszennej, czubatej łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżek margaryny i 2 łyżek cukru przygotowujemy kruszonkę.
– Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, następnie ciepłą masę rabarbarową. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min. w 190 st. Ciasto powinno ostygnąć, inaczej będzie się kruszyć. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!