Sałatka z oliwkami i pomidorem to propozycja smaczna, tania, idealna na wolne popołudnie. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a może być smacznym dodatkiem do obiadu lub służyć jako osobna przekąska.

Sałatka z oliwkami i pomidorem

 Kopiec kreta

 Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Serniczki z Myszką Minnie

Sałatki uwielbiamy jeść, jako dodatek do mięs, obiadów lub do kolacji lub śniadania. Naszym faworytem w tym zakresie zdecydowanie jest połączenie trzyskładnikowe – kukurydza, ananas z puszki oraz jajko. Do tego majonez, sól, pieprz i możemy być w niebie. Wiadomo jednak, że każde ulubione danie kiedyś się znudzi. Trzeba mieć wtedy w pogotowiu inną propozycję dania. Jedną z nich jest właśnie sałatka z oliwkami i pomidorem. Pozostałe składniki możemy dowolnie zmieniać, jeśli jakiś produkt nam nie smakuje. Tego typu sałatka doskonale nada się, jako dodatek do grilla lub na szybkie przyjęcie gości. Na pewno nie będą czuli się zawiedzeni. Podajcie, proszę, w komentarzach propozycje swoich ulubionych sałatek. Postaramy się je wypróbować i zaserwować naszym gościom, gdy zajdzie taka potrzeba.

Sałatka z oliwkami i pomidorem – potrzebujemy:

 garść rukoli,

 2 pomidory,

 łyżeczkę zmielonej bazylii,

 kulkę mozzarelli,

 kilka zielonych oliwek,

 odrobinę oliwy.

salatka_z_rukola

Sałatka z oliwkami i pomidorem – sposób wykonania:

 Umytą i osuszoną rukolę wraz z oliwkami i pokrojoną mozzarellą wkładamy do miseczki.

 Dodajemy olej rozrobiony z odrobiną wody oraz przyprawy.

 Pomidory oparzamy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość mieszamy.

Smacznego!

Następny artykuł

Bułeczki śniadaniowe

Zobacz także

  • Pysznie i zdrowo. Czyli tak jak lubię najbardziej. Super. 🙂

    Pozdrawiam,
    Angelika Bogusz.

  • Rukola też nam długo nie smakowała, ale umyta pod wodą, nawet ujdzie 😉

  • Nieidealnaanna

    Pycha już wiem co dziś będę jadła na kolację 🙂 Podsypię oregano jeszcze bo uwielbiam 🙂

    • My akurat za oregano nie przepadamy, ale co kto lubi 🙂 Smacznego!

  • Mi oliwki nie przypadły do gusty i nawet z najlepszymi dodatkami je wyczuwam. Zjem, ale nie żebym miała ochotę na wiecej.

    • My też jakoś garściami nie jemy 🙂

  • Iza

    Często robię coś takiego dla siebie, mężowi z innym rodzajem sałaty, bo nie przepada za rukolą. Macie rację, że to smaczne i szybkie rozwiązanie na głód. 😀

    • My akurat rukolę lubimy, za jakąś inną nie przepadamy.

  • Edyta Knop

    Witam.Dla mnie nowa sałatka,chętnie wypróbuję przepis.Nie przepadam za oliwkami.Pozdrawiam

  • Jadam sałatki – zazwyczaj jest to sałatka typu – zależy co jest w lodówce… Za oliwkami nie przepadam – jadam je tylko w Hiszpanii – żywe – nie wiem jak oni to robią, że te u nas w słoikach mają zupełnie inny smak, ale tak ajest prawda – różnica ogromna!

    • My też bardzo rzadko jadamy oliwki, ale inni się nimi zajadają.

  • Przyznam, że już mi się przejadła. Jest świetna jako baza do robienia różnych wariacji. jednak wszystko ma swoje granice. jajko, różne smakowe oliwy, przyprawy i np. rybne dodatki.

    • My akurat za często ją nie robimy, bo faktycznie może się przejeść.