Sałatka z oliwkami i pomidorem. Idealna do mięs i grilla
Sałatka z oliwkami i pomidorem to propozycja smaczna, tania, idealna na wolne popołudnie. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a może być smacznym dodatkiem do obiadu lub służyć jako osobna przekąska.
Sałatki uwielbiamy jeść, jako dodatek do mięs, obiadów lub do kolacji lub śniadania. Naszym faworytem w tym zakresie zdecydowanie jest połączenie trzyskładnikowe – kukurydza, ananas z puszki oraz jajko. Do tego majonez, sól, pieprz i możemy być w niebie. Wiadomo jednak, że każde ulubione danie kiedyś się znudzi. Trzeba mieć wtedy w pogotowiu inną propozycję dania. Jedną z nich jest właśnie sałatka z oliwkami i pomidorem. Pozostałe składniki możemy dowolnie zmieniać, jeśli jakiś produkt nam nie smakuje. Tego typu sałatka doskonale nada się, jako dodatek do grilla lub na szybkie przyjęcie gości. Na pewno nie będą czuli się zawiedzeni. Podajcie, proszę, w komentarzach propozycje swoich ulubionych sałatek. Postaramy się je wypróbować i zaserwować naszym gościom, gdy zajdzie taka potrzeba.
Sałatka z oliwkami i pomidorem – potrzebujemy:
garść rukoli,
2 pomidory,
łyżeczkę zmielonej bazylii,
kulkę mozzarelli,
kilka zielonych oliwek,
odrobinę oliwy.
Sałatka z oliwkami i pomidorem – sposób wykonania:
Umytą i osuszoną rukolę wraz z oliwkami i pokrojoną mozzarellą wkładamy do miseczki.
Dodajemy olej rozrobiony z odrobiną wody oraz przyprawy.
Pomidory oparzamy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość mieszamy.
Smacznego!