Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym. Przepyszne połączenie smaków
Sałatka z brokułem i kukurydzą spodobała Wam się, więc dziś kolejna propozycja. Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym będzie idealna zarówno na podróż, jak i na domowy obiad.
Nie wiem dlaczego, ale jeżeli tylko mam możliwość, każdą sałatkę lubię przesmażyć dodatkowo na patelni, aby wszystkie składniki się idealnie ze sobą połączyły. Dziś niby klasyczne połączenie ryżu z pieczarkami, boczkiem parzonym i kukurydzą, ale pewnym urozmaiceniem może być sos paprykowy, który idealnie dopełnia danie.
Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym – potrzebujemy:
jedną torebkę ryżu
7-10 małych pieczarek
1 czerwoną paprykę
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
masło
3/4 łyżki mąki
ok. 1/2 szklanki mleka
Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym – sposób wykonania:
Torebkę ryżu wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 15 min. Odciskamy w miarę możliwości wodę, otwieramy woreczek i wysypujemy ryż na miseczkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy ją kilka minut razem z łyżką masła. Odkładamy do miseczki, aby przestygła.
Na tej samej patelni przesmażamy starte na grubych oczkach pieczarki razem z masłem. Dodajemy starty boczek parzony – wystarczy kawałeczek.
W osobnym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 3/4 łyżki mąki pszennej, szybko mieszamy. Dodajemy ok/ 1/2 szklanki mleka, czekamy aż sos się nieco zredukuje i dodajemy przygotowaną wcześniej paprykę.
Na patelnię do pieczarek i boczku dokładamy ryż, 1/2 puszki odcedzonej kukurydzy i sos paprykowy. Całość mieszamy. Jeżeli jest bardzo gęste można dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dodajemy dość dużą szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki.
Smacznego!