Sałatka z brokułem i kukurydzą spodobała Wam się, więc dziś kolejna propozycja. Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym będzie idealna zarówno na podróż, jak i na domowy obiad.

Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym

 Ciasto z granatem

 Ciasto z dynią

 Pierniczki bożonarodzeniowe

Nie wiem dlaczego, ale jeżeli tylko mam możliwość, każdą sałatkę lubię przesmażyć dodatkowo na patelni, aby wszystkie składniki się idealnie ze sobą połączyły. Dziś niby klasyczne połączenie ryżu z pieczarkami, boczkiem parzonym i kukurydzą, ale pewnym urozmaiceniem może być sos paprykowy, który idealnie dopełnia danie.

Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym – potrzebujemy:

 jedną torebkę ryżu

 7-10 małych pieczarek

 1 czerwoną paprykę

 pół puszki kukurydzy

 sól, pieprz, papryka słodka do smaku

 masło

 3/4 łyżki mąki

 ok. 1/2 szklanki mleka

Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym

Sałatka ryżowa z pieczarkami i sosem paprykowym – sposób wykonania:

 Torebkę ryżu wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 15 min. Odciskamy w miarę możliwości wodę, otwieramy woreczek i wysypujemy ryż na miseczkę.

 Paprykę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy ją kilka minut razem z łyżką masła. Odkładamy do miseczki, aby przestygła.

 Na tej samej patelni przesmażamy starte na grubych oczkach pieczarki razem z masłem. Dodajemy starty boczek parzony – wystarczy kawałeczek.

 W osobnym rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 3/4 łyżki mąki pszennej, szybko mieszamy. Dodajemy ok/ 1/2 szklanki mleka, czekamy aż sos się nieco zredukuje i dodajemy przygotowaną wcześniej paprykę.

 Na patelnię do pieczarek i boczku dokładamy ryż, 1/2 puszki odcedzonej kukurydzy i sos paprykowy. Całość mieszamy. Jeżeli jest bardzo gęste można dodać jeszcze trochę  mleka. Na koniec dodajemy dość dużą szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki.

Smacznego!

Zobacz także