Ciasto z granatem chodziło mi po głowie już od dawna. Takie połączenie smakowe okazało się bombą! W najśmielszych snach nie spodziewałyśmy się, że to ciasto wyjdzie takie pyszne! Po skończeniu jednaj blachy, natychmiast piekłyśmy drugą porcję.

Ciasto z granatem

 Ciasto z truskawkami

 Drożdżówki z budyniem

 Pyszna tarta z borówkami

Jak wiadomo, podczas pieczenia ciasta także można się dobrze bawić. Poniżej przedstawiamy Wam scenkę sytuacyjną, która bawi nas do dziś 🙂

Wykładamy ciasto na blachę. Nagle tknięta przeczuciem pytam : 

– Martyna, a dodałaś proszku do ciasta?

– Nie. Ale to posyp na górę i też będzie dobrze 😛

Ciasto z granatem – potrzebujemy:

 kostkę masła
 2 szklanki mąki
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szklankę i 2 łyżki cukru pudru
 5 jajek
 1 cukier waniliowy
 1/2 szklanki oleju
 2 budynie waniliowe
 2 duże granaty ( zależy ile kto chce owocu )

Ciasto z granatem

Ciasto z granatem – sposób wykonania:

 Kostkę masła, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i 5 żółtek zagniatamy. Dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
 5 białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szklankę cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju i 2 budynie.
 Większą połowę ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Sypiemy pestki granatu, wylewamy masę budyniową. Na wierz układamy małe ,,kulki” z ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 190 st. Jeżeli góra będzie nie zarumieniona ustawiamy piekarnik na smą górę na 5 min.

Smacznego!

Zobacz także