Ciasto z granatem. Owoc doskonale smakuje w tym zestawieniu
Ciasto z granatem chodziło mi po głowie już od dawna. Takie połączenie smakowe okazało się bombą! W najśmielszych snach nie spodziewałyśmy się, że to ciasto wyjdzie takie pyszne! Po skończeniu jednaj blachy, natychmiast piekłyśmy drugą porcję.
Jak wiadomo, podczas pieczenia ciasta także można się dobrze bawić. Poniżej przedstawiamy Wam scenkę sytuacyjną, która bawi nas do dziś 🙂
Wykładamy ciasto na blachę. Nagle tknięta przeczuciem pytam :
– Martyna, a dodałaś proszku do ciasta?
– Nie. Ale to posyp na górę i też będzie dobrze 😛
Ciasto z granatem – potrzebujemy:
kostkę masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklankę i 2 łyżki cukru pudru
5 jajek
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 budynie waniliowe
2 duże granaty ( zależy ile kto chce owocu )
Ciasto z granatem – sposób wykonania:
Kostkę masła, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i 5 żółtek zagniatamy. Dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
5 białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy szklankę cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju i 2 budynie.
Większą połowę ciasta wykładamy na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę. Sypiemy pestki granatu, wylewamy masę budyniową. Na wierz układamy małe ,,kulki” z ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 190 st. Jeżeli góra będzie nie zarumieniona ustawiamy piekarnik na smą górę na 5 min.
Smacznego!