Ciasto z dynią. Prawie wcale nie czuć smaku tego warzywa
Zima to doskonały okres na to, by robić ciasto z galaretką – mamy pewność, ze na pewno nam się szybko nie roztopi. Masa galaretkowa jest tak ściągnięta, że ciasto można wziąć w niedaleką podróż.
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Szybki deser z białą czekoladą i winogronami
Co prawda nie jest to ,,suche” ciasto, które bez żadnych problemów możemy przewozić kilka godzin, jednak jest na tyle pewne, że na krótką podróż będzie jak znalazł. Ciasto z dynią możemy jeść zarówno w podróży, jak i w domu.
Ciasto z dynią – potrzebujemy:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kartoflanki
łyżka kakao
mus z dyni – rozgotowujemy dynię (ok. 3/4 kg) z pół szklanki wody
1 duży jogurt naturalny
2 galaretki agrestowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1 galaretka pomarańczowa
Ciasto z dynią – sposób wykonania:
Białka oddzielone od żółtek z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę kakao i 1 czubatą łyżkę kartoflanki.
Ciasto wylewamy na małą blachę i pieczemy ok. 15 min. w 130 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
W 2 szklankach wody rozrabiamy 2 galaretki agrestowe. Gdy zaczną tężeć, dodajemy duży jogurt naturalny, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Zostawiamy do stężenia.
Ok. 3/4 kg dyni obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, rozgotowujemy z 1/2 szklanki wody. Mieszamy na delikatnym ogniu. Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 galaretki pomarańczowe do musu, mieszamy, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Jak zacznie delikatnie gęstnąć wylewamy na agrestową piankę.
W niecałych 2 szklankach wody przygotowujemy jedną pomarańczową galaretkę. Gdy zacznie tężeć dodajemy na wierzch. Zostawiamy ciasto w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Smacznego!