Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem. Przepyszne!
Kruche ciasto w połączeniu z dżemem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowym i budyniową pianką wyszło przepyszne! Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to niesamowita poezja smaków.
Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to, w naszym przypadku, propozycja nie do odrzucenia. W przepisie pojawia się dżem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowy, gdyż taki miałyśmy pod ręką. Każda inna propozycja smakowa, w tym Wasza ulubiona, będzie jednak równie dobra, jak nasza. Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to ciasto, które często gości na naszym stole.
Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem – potrzebujemy:
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklankę i 2 łyżki cukru pudru,
1 dżem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowy,
Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem – sposób wykonania:
Kostkę masła wyrabiamy z 2 szklankami mąki, 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, 5 żółtkami, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym, 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy wiórki kokosowe. Dzielimy na 2 części – jedną większą i drugą mniejszą.
Wkładamy do lodówki owinięte folią na ok. 2 h.
Następnie smarujemy blachę tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy większą część ciasta. Wykładamy dżem.
Z 5 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie waniliowe i szklankę cukru pudru. Wykładamy na dżem. Z mniejszej części układamy kawałki ciasta na wierzchu.
Pieczemy ok. 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.