Kruche ciasto w połączeniu z dżemem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowym i budyniową pianką wyszło przepyszne ! Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to niesamowita poezja smaków.

Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem

 Kopiec kreta

 Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to, w naszym przypadku, propozycja nie do odrzucenia. W przepisie pojawia się dżem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowy, gdyż taki miałyśmy pod ręką. Każda inna propozycja smakowa, w tym Wasza ulubiona, będzie jednak równie dobra, jak nasza. Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem to ciasto, które często gości na naszym stole.

Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem – potrzebujemy:

 1 kostkę masła,

 2 szklanki mąki,

 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,

 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 szklankę i 2 łyżki cukru pudru,

 5 jajek,

 1 cukier waniliowy,

 wiórki kokosowe,

 2 budynie waniliowe,

 1 dżem winogronowo-jabłkowo-pigwowcowy,

 cukier puder.

Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem

Kruche ciasto z budyniową pianką i dżemem – sposób wykonania:

 Kostkę masła wyrabiamy z 2 szklankami mąki, 1 łyżką skrobi ziemniaczanej, 5 żółtkami, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym, 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy wiórki kokosowe. Dzielimy na 2 części – jedną większą i drugą mniejszą.

 Wkładamy do lodówki owinięte folią na ok. 2 h.

 Następnie smarujemy blachę tłuszczem i wykładamy papierem. Wykładamy większą część ciasta. Wykładamy dżem.

 Z 5 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie waniliowe i szklankę cukru pudru. Wykładamy na dżem. Z mniejszej części układamy kawałki ciasta na wierzchu.

 Pieczemy ok. 35-40 min. w 190 st. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także