Ciasto z truskawkami. Wygląda smacznie, a smakuje jeszcze lepiej
Sezon owocowy w pełni, zapraszamy więc na ciasto z truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, znika szybciej, niż zdążycie je przygotować.
Martyna jest ogromną fanką tych owoców, nic więc dziwnego, że pewnego dnia postanowiłyśmy przygotować ciasto z truskawkami. Zamiast nich możecie użyć obojętnie jakich sezonowych przysmaków. Nam równie mocno smakuje wersja z malinami i borówkami amerykańskimi. Pycha!
Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:
3/4 kostki masła,
1,5 szklanki mąki pszennej,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
1/2 szklanki + 1,5 łyżki cukru pudru,
4 jajka,
1 cukier waniliowy,
1/4 szklanki oleju,
3/4 budyniu cytrynowego (cały, jeżeli lubicie kwaskową masę),
200 g truskawek.
Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:
3/4 kostki masła zagniatamy z 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, 1,5 łyżki cukru pudru i 4 żółtkami. Uformowaną masę wkładamy do lodówki na 2 h.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie smarujemy.
4 białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ¼ szklanki oleju, budyń cytrynowy (3/4 lub cały), cukier waniliowy oraz ½ szklanki cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy robotem.
Nieco ponad połowę ciasta wykładamy na spód tarty. Wylewamy piankę budyniową. Następnie układamy owoce. Truskawki pokroiłam na ćwiartki i układałam je w coraz mniejsze okręgi.
Z pozostałego ciasta urywamy małe kawałki i kładziemy na wierzch.
Pieczemy ok. 30 min. w piecu nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!