Sezon owocowy w pełni, zapraszamy więc na ciasto z truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, znika szybciej, niż zdążycie je przygotować.

Ciasto z truskawkami

 Szybkie ciasto z rabarbarem

 Drożdżówki z budyniem

 Rolada z jabłkami

Martyna jest ogromną fanką tych owoców, nic więc dziwnego, że pewnego dnia postanowiłyśmy przygotować ciasto z truskawkami. Zamiast nich możecie użyć obojętnie jakich sezonowych przysmaków. Nam równie mocno smakuje wersja z malinami i borówkami amerykańskimi. Pycha!

Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:

 3/4 kostki masła,

 1,5 szklanki mąki pszennej,

 łyżeczkę proszku do pieczenia,

 1/2 szklanki + 1,5 łyżki cukru pudru,

 4 jajka,

 1 cukier waniliowy,

 1/4 szklanki oleju,

 3/4 budyniu cytrynowego (cały, jeżeli lubicie kwaskową masę),

 200 g truskawek.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:

 3/4 kostki masła zagniatamy z 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczką proszku do pieczenia, 1,5 łyżki cukru pudru i 4 żółtkami. Uformowaną masę wkładamy do lodówki na 2 h.

 Formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze raz delikatnie smarujemy.

 4 białka z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ¼ szklanki oleju, budyń cytrynowy (3/4 lub cały), cukier waniliowy oraz ½ szklanki cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy robotem.

 Nieco ponad połowę ciasta wykładamy na spód tarty. Wylewamy piankę budyniową. Następnie układamy owoce. Truskawki pokroiłam na ćwiartki i układałam je w coraz mniejsze okręgi.

 Z pozostałego ciasta urywamy małe kawałki i kładziemy na wierzch.

 Pieczemy ok. 30 min. w piecu nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego!

 

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
 Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
 Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
 Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
 Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl

Zobacz także