Idealne połączenie brzoskwini i migdałów, a co najważniejsze jest to ciasto bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze się udaje 🙂 Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami to idealna propozycja na podjęcie gości.
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami

 Kopiec Kreta

 Biszkopt w gruszkami i bitą śmietaną

 Szybkie ciasto z rabarbarem

Połączenie brzoskwiń i migdałów zdecydowanie za rzadko króluje w naszym domowym zaciszu. Odkryłyśmy je dopiero niedawno, jednak już teraz jesteśmy pewne, że jeszcze nieraz je wykorzystamy. Jest to istna symfonia smaków, coś wspaniałego, przepysznego! Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy. Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami można jeść tonami! Gdy skończy się jedna blacha, natychmiast szykujcie składniki na następną. Chętnych na pewno nie zabraknie 🙂

Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami – potrzebujemy:

 7 jajek,

 1 i 1/3 szklanki cukru,

 1,5 kostki miękkiego tłuszczu,

 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

 2,5 szklanki mąki,

 1 cukier waniliowy

 3/4 szklanki mielonych migdałów,

 1/4 szklanki migdałów w płatkach,

 4 brzoskwinie,

 cukier puder,

 woda,

 ew. sok z cytryny.

 Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami

 Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami – sposób wykonania:

 1,5 kostki tłuszczu ucieramy z 1 i 1/3 szklanki cukru, niekoniecznie do białości. Dodajemy naprzemiennie 7 jajek, 2,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy. Mieszamy jak najmniej.

 Dodajemy 3/4 szklanki zmielonych migdałów. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.

 Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, układamy skórkami do dołu. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st.

 Polewamy lukrem królewskim i posypujemy migdałami w płatkach.

Smacznego !

Zobacz także