Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami idealne na każdą okazję
Biszkopt w gruszkami i bitą śmietaną
Połączenie brzoskwiń i migdałów zdecydowanie za rzadko króluje w naszym domowym zaciszu. Odkryłyśmy je dopiero niedawno, jednak już teraz jesteśmy pewne, że jeszcze nieraz je wykorzystamy. Jest to istna symfonia smaków, coś wspaniałego, przepysznego! Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy. Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami można jeść tonami! Gdy skończy się jedna blacha, natychmiast szykujcie składniki na następną. Chętnych na pewno nie zabraknie 🙂
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami – potrzebujemy:
7 jajek,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1,5 kostki miękkiego tłuszczu,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
2,5 szklanki mąki,
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mielonych migdałów,
1/4 szklanki migdałów w płatkach,
4 brzoskwinie,
cukier puder,
woda,
ew. sok z cytryny.
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami – sposób wykonania:
1,5 kostki tłuszczu ucieramy z 1 i 1/3 szklanki cukru, niekoniecznie do białości. Dodajemy naprzemiennie 7 jajek, 2,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy. Mieszamy jak najmniej.
Dodajemy 3/4 szklanki zmielonych migdałów. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, układamy skórkami do dołu. Pieczemy ok. 30 min. w 180 st.
Polewamy lukrem królewskim i posypujemy migdałami w płatkach.