Kibiny. Przepyszna tatarska potrawa
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Kibiny – potrzebne składniki:
Ciasto :
200 g masła,
1 jajko,
200 g śmietany,
sól,
400 g mąki.
Nadzienie:
300 g wieprzowiny,
100 g kapusty,
2 cebule,
papryka ostra,
pieprz kolorowy,
sól ziołowa,
przyprawa do sałatek.
Kibiny – sposób wykonania:
Mięso obieramy dokładnie i kroimy w bardzo drobną kostkę. Masło urabiamy z mąką. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Kapustę i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone mięso. Doprawiamy do smaku. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się kleiło. Rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy 15-cmowe kółka. Nakładamy farsz. Dodajemy po kawałku masła. Lepimy. Bierzemy końcówkę i jeszcze raz skręcamy. Układamy na blasze na papierze. Roztrzepujemy jajko. Smarujemy nim kibiny. Pieczemy ok. 25 min. w 200 st.