Kabaczek a’la gołąbki. Inna wersja gołąbków
Kabaczek a’la gołąbki to wspaniała potrawa obiadowa, którą można przygotować na zasadzie nadziewanych gołąbków.
Duże muszle nadziewane pieczarkami i boczkiem parzonym
Kabaczek a’la gołąbki -potrzebne składniki:
kabaczek
mięso mielone
pieczarki
cebula
sól
pieprz
tłuszcz
ryż
pomidory
przecier pomidorowy
Kabaczek a’la gołąbki – sposób wykonania:
Dojrzały kabaczek obieramy ze skóry. Ucinamy z jednego końca i wydrążamy łyżką środek. Przygotujemy farsz – kroimy cebulę w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce i przesmażamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Ryż gotujemy al dente. Napęczniały ryż łączymy z pieczarkami z cebulą, mielonym mięsem i doprawiamy (przygotujemy podobnie jak farsz do gołąbków). Nadziewamy kabaczek, po włożeniu farszu przykładamy odciętą końcówkę kabaczka. Wkładamy do brytfanny i zalewamy koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą lub dodać pomidory obrane ze skórki. Dusimy na delikatnym ogniu obracając co jakiś czas. Zostawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na plastry i polewamy sosem pomidorowym.