Schab z morelą. Idealny na każdy dzień roku
Schab z morelą na równi z tym ze śliwką wcale nie musi stanowić typowo bożonarodzeniowego dania. Można go przyrządzić w dowolny dzień roku.
Jajko zapiekane w bułce z żółtym serem
Schab z morelą – potrzebne składniki:
schab
cebula
morele suszone
sól
pieprz
olej
majeranek
papryka słodka
papryka ostra
ziele angielskie
liść laurowy
Schab z morelą – sposób wykonania:
Ze schabu nie ściągamy błon. Robimy nożem otwór w środku. Natykamy morelami suszonymi, jeżeli schab jest długi pomagamy sobie czymś drewnianym. Następnie nacieramy schab olejem, papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem, majerankiem. Obkładamy cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Wkładamy do jednorazówki i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przeszły. Następnie obieramy schab z cebuli. Obsmażamy na ogniu. Dodajemy kilka moreli i cebulę. Podlewamy wodą, aby zakrywała schab do połowy i dusimy do miękkości.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, poleć go znajomym i bądź na bieżąco:
Dołącz do grona kilkuset fanów na Fanpage Pojedztam -> KLIK
Czytaj ciekawostki, oglądaj relacje z odwiedzanych miejsc na Instagramie -> KLIK
Zapisz się do newslettera – w prawej kolumnie obok wpisu
Napisz do nas, jeśli tylko masz ochotę. Chętnie pomożemy i odpowiemy na wszystkie pytania -> kontakt@pojedztam.pl