Jogurtowe ciasto z mandarynką. Dla miłośników owoców
Jogurtowe ciasto z mandarynką to idealna propozycja dla tych, którzy chętnie sięgają po ciasta z różnymi owocami.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Jogurtowe ciasto z mandarynką – potrzebne składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g/kostka margaryny
330 ml jogurtu greckiego
2 szklanki mąki
1/2 szklanka mąki kartoflanki
płaska łyżeczka sody
6 dużych obranych mandarynek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurtowe ciasto z mandarynką – sposób wykonania:
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy. Dodajemy rozpuszczoną ostudzoną margarynę i pozostałe składniki. Całość mieszamy. W międzyczasie obieramy mandarynki, obieramy ze skórek i układamy cząstkami na misce. Ciasto wylewamy na blachę i nakładamy na nie obrane mandarynki. Pieczemy ok. 35 min. w 180 st. do suchego patyczka. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.