Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta. Pyszne!
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta to ciekawy, szybki przepis, który może być ciekawą propozycją ciasteczek dla domowników.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta – potrzebne składniki:
3 jajka,
sól,
aromat,
margaryna,
cukier puder,
kakao,
mąka.
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta – sposób wykonania:
3 żółtka, pół kostki margaryny, odrobinę aromatu, szklankę mąki, 2/5 szklanki cukru pudru i szczyptę soli wkładamy do miski. Całość mieszamy, z połowy ciasta robimy białą kulę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
Do drugiej połowy dosypujemy kakao. Wyrabiamy ciasto, tworząc kulkę. Zawiajamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po ok. 30 minutach oba ciasta rozwałkowujemy, aby miały podobną wielkość o grubości ok. 7 mm.
Białe ciasto smarujemy białkiem. Nakładamy jedno na drugie i ponownie smarujemy białkiem. Zwijamy dość ciasno w roladę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 h. Kroimy ostrym nożem ok. 1 cm, pieczemy 20 min. w 180 st.