Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami. Idealne na lato
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami wyszło naprawdę pyszne. Smaczne, lekkie i z sezonowymi owocami.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami – potrzebne składniki:
BISZKOPT
5 jajek
23 dag mąki ziemniaczanej
19 dag cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
PIANKA TRUSKAWKOWA
śmietana 30% 330 ml
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
WIERZCH CIASTA
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami –sposób wykonania:
BISZKOPT
Ubijamy w ciepłej kąpieli jajka z cukrem i cukrem waniliowym na konsystencję gęstej śmietany. Zmniejszamy obroty, dodajemy delikatnie proszek do pieczenia i mąkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160-170 st. na ok. 30 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu przekrawamy 2 razy, by uzyskać 3 blaty.
PIANKA TRUSKAWKOWA I CAŁOŚĆ
Truskawki blendujemy. Wkładamy do garnka i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z gazu i wsypujemy proszek z dwóch galaretek. Zostawiamy do wystygnięcia i lekkiego tężenia się galaretki. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Kładziemy blat biszkoptu, jedną część pianki, blat biszkoptu, drugą część pianki i ostatni biszkopt. Na wierzch układamy truskawki i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki.