Dziś mamy dla Was propozycję smacznego deseru. Co powiecie na drożdżówki z budyniem?

Drożdżówki z budyniem

 Serniczki z Myszką Minnie

 Tarta z borówkami i malinami

 Rolada z jabłkami

Drożdżówki z budyniem to nasza propozycja przekąski, którą możecie przygotować sobie dzień wcześniej i zabrać w podróż albo zjeść do kawy. Niezależnie od tego, co wybierzecie, jesteśmy przekonane, że będziecie zadowoleni, bowiem są przepyszne! Uwaga, znikają w mgnieniu oka 😉

Drożdżówki z budyniem – potrzebne składniki (8 szt.):

 2 szklanki mąki pszennej,

 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

 szklanka mleka,

 cukier waniliowy,

 pół szklanki cukru,

 pół kostki drożdży (5 dkg),

 2 żółtka,

 2/5 kostki tłuszczu,

 1 budyń waniliowy (z 1,5 szklanki mleka).

Kruszonka:

 łyżka tłuszczu,

 łyżka cukru,

 2 łyżki mąki pszennej,

 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem – sposób wykonania:

 Przygotowujemy budyń, zostajemy do wystygnięcia.

 Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia).

 Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy tłuszcz, roztapiamy.

 2 żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem, dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

 Ciasto dzielimy na 8 części. Blat wysypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną, z ciasta robimy jak najdłuższe wałki. Możecie skręcić je jak ślimak lub jak my zakręcacie okręgi, zostawiając wolną przestrzeń w środku. Na koniec z brzegów wylepiacie spód.

 Następnie nakładamy budyń i delikatnie wgniatamy w ciasto.

 Jeżeli chcecie kruszonkę, mieszacie ze sobą łyżkę tłuszczu, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

 Drożdżówki możemy posmarować białkiem, posypać kruszonką. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st.

Smacznego!

Następny artykuł

Kruche ciasteczka

Zobacz także