Drożdżówki z budyniem. Najlepsze jeszcze ciepłe
Dziś mamy dla Was propozycję smacznego deseru. Co powiecie na drożdżówki z budyniem?
Drożdżówki z budyniem to nasza propozycja przekąski, którą możecie przygotować sobie dzień wcześniej i zabrać w podróż albo zjeść do kawy. Niezależnie od tego, co wybierzecie, jesteśmy przekonane, że będziecie zadowoleni, bowiem są przepyszne! Uwaga, znikają w mgnieniu oka 😉
Drożdżówki z budyniem – potrzebne składniki (8 szt.):
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru,
pół kostki drożdży (5 dkg),
2 żółtka,
2/5 kostki tłuszczu,
1 budyń waniliowy (z 1,5 szklanki mleka).
Kruszonka:
łyżka tłuszczu,
łyżka cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Drożdżówki z budyniem – sposób wykonania:
Przygotowujemy budyń, zostajemy do wystygnięcia.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia).
Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy tłuszcz, roztapiamy.
2 żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem, dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 części. Blat wysypujemy delikatnie mąką ziemniaczaną, z ciasta robimy jak najdłuższe wałki. Możecie skręcić je jak ślimak lub jak my zakręcacie okręgi, zostawiając wolną przestrzeń w środku. Na koniec z brzegów wylepiacie spód.
Następnie nakładamy budyń i delikatnie wgniatamy w ciasto.
Jeżeli chcecie kruszonkę, mieszacie ze sobą łyżkę tłuszczu, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Drożdżówki możemy posmarować białkiem, posypać kruszonką. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st.
Smacznego!