Pyszna tarta z borówkami. Ciasto idealne dla gości
Ufff, jak gorąco. Ostatnie dni to dla nas istny koszmar. Roztapiamy się, pijemy wodę, objadamy Kaktusami, znów objadamy się Kaktusami. I jeszcze, i znów pijemy wodę. Ale przygotowałyśmy też tartę z borówkami. Spróbujcie.
Biszkopt w gruszkami i bitą śmietaną
Pyszna tarta z borówkami – potrzebujemy:
CIASTO:
1/2 kostki tłuszczu,
szklankę mąki pszennej,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
łyżkę cukru pudru,
3 żółtka.
MASA:
400 g borówek,
1,5 białej czekolady,
2 łyżki żelatyny,
duży jogurt naturalny,
opcjonalnie miód/cukier.
Pyszna tarta z borówkami – sposób wykonania:
Ciasto i masę możemy przygotować w zbliżonym czasie. Najpierw przygotowujemy ciasto. Zagniatamy pół kostki masła ze szklanką mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką cukru pudru oraz 3 żółtkami. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło.
Ok. 30-45 min. przed planowanym wstawieniem ciasta do pieca zaczynamy przygotowywać masę. Chciałyśmy, żeby miała w sobie też borówki, dlatego najpierw wyłożyłyśmy owoce na formie do pieczenia, a resztę rozgniotłyśmy widelcem. Do tego dodałyśmy duży jogurt naturalny.
Białą czekoladę dzielimy na kostki i rozgotowujemy z odrobiną wody. Gdy ostygnie, dodajemy do reszty.
Na patelni/w małym garnuszku w 4 łyżkach wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po przestudzeniu dodajemy do reszty. Mieszamy. Chowamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze delikatnie smarujemy. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut.
Jeżeli chcemy, żeby szybciej się schłodziło i mamy taką możliwość, wystawiamy ciasto na korytarz.
Masę co jakiś czas mieszamy. Gdy ciasto jest przestudzone gęstniejącą piankę wylewamy na tartę, dekorujemy borówkami i chowamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. A potem to już tylko zajadamy się tymi pysznościami.
Smacznego!
Jeżeli jesteś miłośnikiem tart, spójrz także na przepis na tartę z jabłkami i cynamonem oraz tartę z malinami.