Ufff, jak gorąco. Ostatnie dni to dla nas istny koszmar. Roztapiamy się, pijemy wodę, objadamy Kaktusami, znów objadamy się Kaktusami. I jeszcze, i znów pijemy wodę. Ale przygotowałyśmy też tartę z borówkami. Spróbujcie.

Pyszna tarta z borówkami

 Kopiec Kreta

 Bananowe pieguski

 Biszkopt w gruszkami i bitą śmietaną

Pyszna tarta z borówkami – potrzebujemy:

CIASTO:

 1/2 kostki tłuszczu,

 szklankę mąki pszennej,

 łyżeczkę proszku do pieczenia,

 łyżkę cukru pudru,

 3 żółtka.

MASA:

 400 g borówek,

 1,5 białej czekolady,

 2 łyżki żelatyny,

 duży jogurt naturalny,

 opcjonalnie miód/cukier.

Pyszna tarta z borówkami

Pyszna tarta z borówkami – sposób wykonania:

 Ciasto i masę możemy przygotować w zbliżonym czasie. Najpierw przygotowujemy ciasto. Zagniatamy pół kostki masła ze szklanką mąki, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką cukru pudru oraz 3 żółtkami. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło.

 Ok. 30-45 min. przed planowanym wstawieniem ciasta do pieca zaczynamy przygotowywać masę. Chciałyśmy, żeby miała w sobie też borówki, dlatego najpierw wyłożyłyśmy owoce na formie do pieczenia, a resztę rozgniotłyśmy widelcem. Do tego dodałyśmy duży jogurt naturalny.

 Białą czekoladę dzielimy na kostki i rozgotowujemy z odrobiną wody. Gdy ostygnie, dodajemy do reszty.

 Na patelni/w małym garnuszku w 4 łyżkach wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Po przestudzeniu dodajemy do reszty. Mieszamy. Chowamy do lodówki.

 Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i jeszcze delikatnie smarujemy. Wykładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut.

 Jeżeli chcemy, żeby szybciej się schłodziło i mamy taką możliwość, wystawiamy ciasto na korytarz.

 Masę co jakiś czas mieszamy. Gdy ciasto jest przestudzone gęstniejącą piankę wylewamy na tartę, dekorujemy borówkami i chowamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. A potem to już tylko zajadamy się tymi pysznościami.

Smacznego!

Jeżeli jesteś miłośnikiem tart, spójrz także na przepis na tartę z jabłkami i cynamonem oraz tartę z malinami.

Poprzedni artykuł

Bułeczki śniadaniowe

Następny artykuł

Rolada z jabłkami

Zobacz także

  • Pyszności 🙂 po prostu pyszności. I jak tu trzymać linię? 🙂

    • Nie wiemy. Twój sernik także na pewno jest pyszny!

  • Dawid Sowiński

    Wygląda apetycznie

  • Małgorzata Margaretka

    Lubię 🙂

  • Kasia Makarska

    No pięknie…
    Narobiłyście mi smaka na to ciasto. Nic tylko po składniki do sklepu i piec. 😀

  • Matko, toż to istna rozpusta! Ale mi narobiłyście ochoty na takie cudo!

  • pysznie

  • Izabela Kornet

    Wygląda pięknie, spróbuję zweganizować przepis, ale… chyba wybiorę inne owoce, bo borówki u mnie nie przetrwają. Od razu zostają zjadane 🙂

    • Jak już zrobisz, z chęcią poznamy Twoją recepturę 🙂

  • Zdecydowanie!

  • Ale apetycznie to wygląda. Muszę wypróbować ten przepis 🙂

    • Koniecznie. Daj później znać, jak smakowało.

  • Mnie do produkcji ciast nie trzeba nakłaniać 🙂 A jak widzę takie cudeńko to ślina ciecze po sam pas 😉

    • Zachęcamy więc do zrobienia ciasta i rozkoszowania się jego smakiem 🙂

  • marzena

    Pyszności, uwielbiam tarty 🙂

  • Ciekawa pianka, jeszcze takiej nie widziałam – zazwyczaj celuję albo w galaretki, albo w mleczne czekolady, które uwielbiam. Myślicie, ze też by dało radę?

    • Jasne, galaretka będzie super. A możesz spróbować, może ci zasmakuje, pianka galaretkowa. W 2 szklankach wody przygotowujesz 2 galaretki i jak zaczyna gęstnąć dodaje się duży jogurt naturalny. Tylko pamiętaj, żeby na ciasto wylać tężejącą już masę 🙂 Smacznego!

  • Odkrywcza Mama

    Na pewno jest pyszna 😉

  • Fantastyczny przepis i zapewne jeszcze lepsze wykonanie! W smaku na pewno zacnie, a wygląd bardzo estetyczny! Żałuję, że nie żyjemy kilkadziesiąt lat w przyszłość. Nacisnęłabym jakiś guziczek przy kompie i wydrukowałoby mi się Wasze ciasto. Od razu bym pochłonęła! 😀

    • Hah, może doczekamy kiedyś tego momentu 🙂