Ciasto muffinkowe. Idealne dla wielbicieli dużych muffinek
Myśleliście kiedyś, aby zamiast małych muffinek zrobić jedno duże ciasto muffinkowe? Jest równie smaczne, a goście nawet nie domyślą się, że powstało w tak ekspresowym tempie.
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto muffinkowe to idealna propozycja dla tych, którzy pochłaniają muffinki w tak szybkim tempie, jak my. Ileż można stać i wciąż dopiekać nowe porcje? W końcu powiedziałyśmy dość i skusiłyśmy się na jedno wielkie ciasto muffinkowe. Jest równie smaczne, jak małe babeczki, jest go więcej, więc starczy na dłużej. Pycha!
Ciasto muffinkowe – potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki cukru,
4 jajka,
1 szklankę oleju,
2 szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczkę sody oczyszczonej,
cukier puder,
2 białe czekolady,
300 g wiórków kokosowych,
opcjonalnie starta czekolada i cukier puder do posypania.
Ciasto muffinkowe – sposób wykonania:
4 jajka mieszamy z 3 szklankami mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanką oleju, 2 szklankami mleka, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Dosypujemy 300 g wiórków kokosowych.
2 białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W dużym garnku gotujemy trochę wody, doprowadzamy do wrzenia. Na garnek kładziemy drugi mniejszy lub miskę, łamiemy czekoladę i dolewamy trochę wody. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia.
Dodajemy do ciasta. Całość miksujemy. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 45 min. w 200 st. Posypujemy cukrem pudrem i ew. startą czekoladą.