Myśleliście kiedyś, aby zamiast małych muffinek zrobić jedno duże ciasto muffinkowe? Jest równie smaczne, a goście nawet nie domyślą się, że powstało w tak ekspresowym tempie.

Ciasto muffinkowe

 Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną

 Szarlotka na kruchym spodzie

 Bananowe pieguski

Ciasto muffinkowe to idealna propozycja dla tych, którzy pochłaniają muffinki w tak szybkim tempie, jak my. Ileż można stać i wciąż dopiekać nowe porcje? W końcu powiedziałyśmy dość i skusiłyśmy się na jedno wielkie ciasto muffinkowe. Jest równie smaczne, jak małe babeczki, jest go więcej, więc starczy na dłużej. Pycha!

Ciasto muffinkowe – potrzebujemy:

 3 szklanki mąki pszennej,

 1,5 szklanki cukru,

 4 jajka,

 1 szklankę oleju,

 2 szklanki mleka,

 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 łyżeczkę sody oczyszczonej,

 cukier puder,

 2 białe czekolady,

 300 g wiórków kokosowych,

 opcjonalnie starta czekolada i cukier puder do posypania.

Ciasto muffinkowe

Ciasto muffinkowe – sposób wykonania:

 4 jajka mieszamy z 3 szklankami mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanką oleju, 2 szklankami mleka, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 2 łyżeczkami sody oczyszczonej. Dosypujemy 300 g wiórków kokosowych.

 2 białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W dużym garnku gotujemy trochę wody, doprowadzamy do wrzenia. Na garnek kładziemy drugi mniejszy lub miskę, łamiemy czekoladę i dolewamy trochę wody. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia.

 Dodajemy do ciasta. Całość miksujemy. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.

 Pieczemy ok. 45 min. w 200 st. Posypujemy cukrem pudrem i ew. startą czekoladą.

Smacznego !

Zobacz także