Ciasto kret na dużą blachę. Dłuższa przyjemność rozkoszy
Ciasto kret na dużą blachę to ciekawa propozycja dla tych, którzy chcą dłużej cieszyć się smakiem tego ciasta.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Ciasto kret na dużą blachę – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki pszennej
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka gorącej wody
0,5 łyżeczki sody
niepełna szklanka cukru
6 jajek
3 łyżki kakao
0,5 l śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
1 czekolada
6 bananów
sok z 1 cytryny
Ciasto kret na dużą blachę – sposób wykonania:
BISZKOPT – Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej oraz gorącą wodę i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz sodą dodajemy do ciasta i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st. do suchego patyczka. Po ostygnięciu ścinamy nierówny wierzch ciasta i delikatnie wybieramy środek na 0,5-1 cm ze środka. Wybrane ciasto odstawiamy i kruszymy.
MASA – Gotujemy 2 szklanki wody i wsypujemy dwie galaretki cytrynowe do rozpuszczenia, zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy banany i kroniki na połówki i potem układamy na cieście jeden przy drugim. Polewamy sokiem z cytryny, a następnie smarujemy połową gęstniejącej galaretki cytrynowej. Śmietanę ubijamy na sztywno, można dodać fix. Następnie wąskim strumieniem wlewamy resztę wystudzonej galaretki cytrynowej oraz startą na tarce czekoladę. Warstwę śmietanową wykładamy na banany.
Całość posypujemy pokruszonym ciastem i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!