Ciasteczka kokosowe. Smaczne i szybkie w przygotowaniu
Ciasteczka kokosowe. Smaczne i szybkie w przygotowaniu. Znasz już ten przepis? Jeśli nie, naprawdę warto to zmienić.
Co jeść, by nie zgłodnieć w pojazdach komunikacji miejskiej?
Ciasteczka kokosowe
Pyszne kokosowe ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu, tanie, nie za słodkie i znikają w mgnieniu oka. Pisząc ten przepis jesteśmy przekonane, że już niebawem ponownie zagoszczą na naszym stole. Nie da się ukryć, że naprawdę bardzo nam zasmakowały. Pewnie można je dowolnie smakowo modyfikować, więc dajcie znać, jak się o coś takiego pokusicie 🙂
Ciasteczka kokosowe – potrzebne składniki ( na ok. 40 ciasteczek ):
1/2 kostki miękkiego tłuszczu
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 i 3/4 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Ciasteczka kokosowe – sposób wykonania:
1/2 kostki miękkiego tłuszczu mieszamy mikserem z 1/2 szklanką cukru. Dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, wbijamy jajko. Miksujemy na wolnych obrotach. Potem dorzucamy 1 i 3/4 szklanki mąki oraz 1/2 szklankę wiórków kokosowych. Miksujemy kilka chwil, aż mikser już nie może.
Bierzemy ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy rękoma. Urywamy małe kawałki, formujemy kulki, rozduszamy delikatnie i kładziemy na posmarowaną tłuszczem blachę. Potem naduszamy widelcem , żeby wyszły małe kwadraciki 😉
Pieczemy dobre 15 min. w 180 st. Jeżeli się uda zostawiamy do wystygnięcia, choć to raczej niemożliwe !