Martyna bardzo lubi babkę kisielową. W dodatku nie jest sypka. więc spokojnie można ją zapakować w pojemnik i zjeść w podróży. Babka kisielowa to połączenie smakowe, które powinno zadowolić każdego z Was.

Babka kisielowa

 Sałatka z oliwkami i pomidorem

 Buleczki śniadaniowe

 Pieguski z żurawiną i rodzynkami

Tak naprawdę to, jaki smak otrzymamy zależy tylko od nas. My tym razem skusiłyśmy się na babkę truskawkową, ale zarówno wypróbowana przez nas poziomkowa, jak i brzoskwiniowa też są pyszne. Polecamy jednak kupić kisiele sprawdzonych marek. Lepiej dać kilka groszy więcej, niż zaś nie uzyskać pożądanego efektu. Porcja, którą przygotowałyśmy jest na długie korytko. Jeżeli interesuje Was standardowe małe, wystarczy wziąć połowę składników. Babka kisielowa dość często gości na naszym stole, gdyż jest to przepis sprawdzony od lat, który za każdym razem wychodzi tak samo smaczny.

Babka kisielowa – potrzebujemy:

 kostkę tłuszczu,
 1,5 szklanki cukru,
 6 jajek,
 4 kisiele truskawkowe,
 2 szklanki mąki pszennej,

 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
 6 łyżek wody,
 cukier waniliowy.

Babka kisielowa

Babka kisielowa – sposób wykonania:

 Kostkę tłuszczu dokładnie ucieramy z 1,5 szklanki cukru. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
 Naprzemiennie dodajemy 6 żółtek, 4 kisiele oraz 2 szklanki mąki pszennej. Wlewamy 6 łyżek wody.
 Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy.
 Korytko wykładamy papierem oraz smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto. Rozprowadzamy je równomiernie.
 Pieczemy ok. 50 min. w 190 st. Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem, czy jest już gotowe.

Smacznego!

Poprzedni artykuł

Ciasto z granatem

Następny artykuł

Owocowe tartaletki z malinami

Zobacz także