Pieguski z żurawiną i rodzynkami. Komponuj własne smaki
Był czas, kiedy takie pieguski z żurawiną i rodzynkami przygotowywałam pewnie co trzeci dzień. Martyna uwielbia wersję z bananowymi drażami, ja natomiast z żurawiną, orzechami, rodzynkami. Smaczne są także z dodatkiem musli.
Zapiekanka makaronowa z brokułem
Szybkie migdałowe ciasto z brzoskwiniami
Sałatka z serem Feta, pomidorem i ogórkiem
Pieguski z żurawiną i rodzynkami to połączenie idealne dla miłośników tego typu smaków. Doskonale smakują także z dodatkiem kawałków białej czekolady lub kokosowymi drażami. Tak naprawdę wybór składników zależy tylko od Was. Dla każdego coś dobrego. Pieguski z żurawiną i rodzynkami to baza, na której uwielbiamy robić ciasteczka. Zawsze wychodzą, są smaczne, mięciutkie, kruche, idealne. Dodatkowo dość sycące. Polecamy na niedzielne popołudnie.
Pieguski z żurawiną i rodzynkami – potrzebujemy:
1 i 1/3 szklanki mąki,
1/5 kostki masła,
2 żółtka,
1/5 szklanki cukru,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
1,5 łyżki gęstej śmietany, ja dałam 30 %,
szczyptę soli,
1/3 szklanki tartych orzechów laskowych,
1/3 szklanki rodzynek,
1/3 szklanki żurawiny,
ew. 1 łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Pieguski z żurawiną i rodzynkami – sposób wykonania:
Zagniatamy ciasto z 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 kostki masła. Dodajemy 2 żółtka, 1/5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki gęstej śmietany oraz szczyptę soli. Dorzucamy 1/3 szklanki tartych orzechów laskowych oraz łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Dodajemy 1/3 szklanki rodzynek i 1/3 szklanki żurawiny. Mieszamy.
Układamy na blasze papilotki. Z ciasta formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i wkładamy do papierków.
Pieczemy ok. 15 min w 180 st.
Smacznego!