Bułeczki śniadaniowe. Domowy wypiek sprawdzi się na śniadania i kolacje
Co byście powiedzieli na świeże bułeczki z rana? Nic prostszego. Przepis pochodzi od znajomego Rodziców. Bułeczki śniadaniowe są smaczne i na pewno bardziej zdrowe, niż te sklepowe.
Bułeczki śniadaniowe to doskonały pretekst, by rano zjeść coś świeżego i smacznego. Doskonale smakują niemal z każdym produktem. Są puszyste, idealne na śniadanie lub kolacje. Każdy z domowników na pewno będzie nimi zachwycony. Doskonale nadadzą się także, jako kanapeczki dla dzieci na balik urodzinowy. W ramach wyjątku, gdy zrobimy większe, mogą uchodzić za zdrowe bułki do burgerów. Tej ostatniej propozycji jeszcze nie sprawdzałyśmy, jednak na pewno zrobimy to w następnym czasie. Wypiek domowego chleba nie bardzo nam wychodzi. Bułeczki śniadaniowe jednak zawsze wychodzą nam smakowicie. Już z samego rana możemy cieszyć nimi swoje podniebienia. Doskonale sprawdzą się też w sytuacji, gdy w domu zabraknie pieczywa na dany posiłek.
Bułeczki śniadaniowe – na 11 bułeczek potrzebujemy:
1/2 kg mąki,
300 ml wody,
1/2 łyżki cukru,
3/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżki oleju,
1/4 kostki drożdży.
Bułeczki śniadaniowe – sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy 1/2 łyżki cukru, 2/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki oleju, dodajemy trochę wody i mąki. Czekamy, aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy drożdże, wodę. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Blachę smarujemy tłuszczem. Formujemy bułeczki. Smarujemy delikatnie wodą.
Pieczemy ok. 15 minut w 200 st.
Smacznego!