Zapiekanka makaronowa z brokułem. Dobrze smakuje też z innymi warzywami
Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Zapiekanka makaronowa z brokułem to nasze ulubione połączenie smakowe. Podane składniki dobrze skomponują się także w wersji ryżowej. Zapiekanki cenimy za to, że można wrzucić do nich niemal wszystkie składniki i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Jest do doskonałe danie do eksperymentów, gdyż zawsze wychodzi. Niektórzy robią zapiekanki ziemniaczane – my ich nigdy nie próbowałyśmy. Lubicie? Podzielicie się jakimś przepisem? Na naszym stole najczęściej goszczą te makaronowe i ryżowe, nigdy się nie nudzą i zawsze są smakowite. Czasem robimy też z ogórkiem kiszonym, boczkiem, można dorzucić też kiełbasę. Lecimy robić kolejną porcję 🙂
Zapiekanka makaronowa z brokułem – potrzebujemy:
brokuł 500 g,
3 łyżki mleka,
duży serek topiony śmietankowy,
sól,
250 g makaronu,
żółty ser.
Zapiekanka makaronowa z brokułem – sposób wykonania:
Do wrzącej wody z solą wrzucamy 250 g makaronu i gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.
Na patelni przesmażamy duży topiony serek. Dodajemy 3 łyżki mleka, pokrojony brokuł oraz makaron. Mieszamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15 min. w 160 st. Doskonale smakuje także na zimno.
Smacznego!