Zapiekanka makaronowa z brokułem zdecydowanie należy do naszych ulubionych. Tym razem makaron ,,3-kolorowy”, który jeszcze bardziej podkreślił smak dania. Można użyć też zwykłego, nie zmieni to za bardzo smaku potrawy.
 Zapiekanka makaronowa z brokułem

 Cytrynowo-pomarańczowe ciasteczka

 Sałatka z brokułem i kukurydzą

 Tarta z malinami

Zapiekanka makaronowa z brokułem to nasze ulubione połączenie smakowe. Podane składniki dobrze skomponują się także w wersji ryżowej. Zapiekanki cenimy za to, że można wrzucić do nich niemal wszystkie składniki i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Jest do doskonałe danie do eksperymentów, gdyż zawsze wychodzi. Niektórzy robią zapiekanki ziemniaczane – my ich nigdy nie próbowałyśmy. Lubicie? Podzielicie się jakimś przepisem? Na naszym stole najczęściej goszczą te makaronowe i ryżowe, nigdy się nie nudzą i zawsze są smakowite. Czasem robimy też z ogórkiem kiszonym, boczkiem, można dorzucić też kiełbasę. Lecimy robić kolejną porcję 🙂

Zapiekanka makaronowa z brokułem – potrzebujemy:

 brokuł 500 g,

 3 łyżki mleka,

 duży serek topiony śmietankowy,

 sól,

 250 g makaronu,

 żółty ser.

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Zapiekanka makaronowa z brokułem – sposób wykonania:

 Do wrzącej wody z solą wrzucamy 250 g makaronu i gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.

 Brokuł gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości.

 Na patelni przesmażamy duży topiony serek. Dodajemy 3 łyżki mleka, pokrojony brokuł oraz makaron. Mieszamy.

 Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15 min. w 160 st. Doskonale smakuje także na zimno.

Smacznego!

Zobacz także

  • Agnieszka

    “Deser topiony”? Hm, to chyba jakiś nowy składnik!

    • Sisters92

      Pewnie tak 🙂 Dzięki, zaraz zmienimy.

  • Ale mi ślinka poleciała. Dawno nie robiłam zapiekanek, muszę do tego wrócić. Oczywiście w wersji dietetycznej.

  • Dokładnie tak 🙂

  • W takim razie do działa 🙂 Życzymy smacznego!

  • Edyta Knop

    Moja ulubiona zapiekanka.Jest świetna,bardzo smaczna.Uwielbiam brokuła.