Tagiatelle z brokułami i papryką. Doskonałe na szybki obiad
Tagiatelle z brokułami i papryką poleca się na niedzielny obiad. Często brakuje czasu, pomysłu, a tutaj raz-dwa mamy przygotowany posiłek. Sprawdź, jakie to proste.
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Tagiatelle z brokułami i papryką to łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy ugotować makaron, przygotować szybki sos, wszystko razem połączyć, wymieszać i podać na stół wygłodniałym domownikom. Jeżeli macie więcej czasu na bazie sosu możecie przygotować zapiekankę makaronową, całość łączymy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. na 15-20 min.
Tagiatelle z brokułami i papryką – potrzebne składniki:
10 ,,gniazd” tagiatelle
1 papryka czerwona
1 duży brokuł
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 12 %
sól, pieprz do smaku
Tagiatelle z brokułami i papryką – sposób wykonania:
Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do miękkości. Tak samo robimy z brokułem.
2 łyżki masła przetapiamy, dodajemy 3 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka i 1/2 szklanki śmietany. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ugotowanego, odcedzonego brokuła. Rozduszamy.
Polewamy sosem makaron, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Smacznego!