Bananowe pieguski. Ten smak…
Bananowe pieguski swego czasu były jednymi z naszych ulubionych ciasteczek. Wypróbuj je i spraw, by także cieszyły smakiem Twoje podniebienie.
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Bananowe pieguski – potrzebne składniki ( na 12 mniejszych lub 9 większych ):
1 i 1/3 szklanki mąki
1/5 kostki masła
2 żółtka
1/5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki czubatej śmietany 30 %
szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 białych draży Mimi o smaku bananowym
Bananowe pieguski – sposób wykonania:
1 i 1/3 szklanki mąki mieszamy z 1/5 kostki tłuszczu, 2 żółtkami, 1/5 szklanką cukru, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy 1,5 łyżki czubatej łyżki śmietany, 1/2 szklanki wiórków oraz 1/2 opakowania draży bananowych.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Z ciasta formujemy średniej wielkości kule i nakładamy.
Pieczemy ok. 15 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !