Wielkanocne ciasto makowe. Idealne nie tylko na Wielkanoc
Wielkanocne ciasto makowe to świetna propozycja praktycznie na każdą porę roku dla miłośników ciast z makiem.
Ciasto z truskawkową pianką i galaretką z owocami
Ślimaczki waniliowo-kakaowe z kruchego ciasta
Wielkanocne ciasto makowe – potrzebne składniki (na średnią blachę)
1 kostka tłuszczu
1 i 3/4 szklanki cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki
400 g mielonego maku
0,5 litra mleka
olejek migdałowy
1 łyżka miodu
rodzynki
żurawina
orzechy
szklanka drążonych wiśni
1 łyżka kaszki manny
Wielkanocne ciasto makowe – sposób wykonania:
BISZKOPT. 3/4 kostki tłuszczu ucieramy z 0,5 szklanki cukru. Do tego powoli wbijamy 3 całe jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i 1,5 szklanki mąki. Wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.
MASA MAKOWA. Zagotowujemy 05, litra mleka, wsypujemy 400 g mielonego maku i mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnego maku dodajemy 1,5 szklanki cukru, 2 żółtka, olejek migdałowy, żurawinę, rodzynki, wiśnie drążone, łyżkę miodu, łyżkę kaszki manny, orzechy i na koniec dwa ubite białka. To wszystko wykładamy na ciasto na blasze.
KRUSZONKA. 1/4 kostki tłuszczu, 2 łyżki cukru i 0,5 szklanki mąki i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej robimy kruszonkę i posypujemy nią mak. Pieczemy ok. 45 minut. do suchego patyczka w 180 st.