Torcik agrestowy z wiśniami. Pychota!
Uwielbiamy ciasta z owocami i galaretką. Nie ma więc się czemu dziwić, że na naszym stole zagościł torcik agrestowy z wiśniami.
Cotygodniowe pieczenie domowych ciast
Trzy jesienne ciasta z cynamonem
Torcik agrestowy z wiśniami – potrzebne składniki:
6 jajek,
6 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka krupczatki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
słoik wiśni,
3 galaretki agrestowe,
duża śmietana 18 %,
6 łyżek cukru.
Torcik agrestowy z wiśniami – sposób wykonania:
6 białek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżkę krupczatki, 6 łyżek cukru oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dorzucamy 6 żółtek. Mieszamy.
Wylewamy na blachę. Pieczemy 15-20 min. w 150 st. Zostawiamy do ostygnięcia.
2 szklanki wody zagotowujemy, rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe. Gdy zacznie się gęstnąć dorzucamy dużą śmietanę 18%, mieszamy. Wykładamy na biszkopt. Układamy wiśnie. Wstawiamy do lodówki do zgęstnięcia.
2 szklanki wody zagotowujemy. Dodajemy jedną galaretkę agrestową. Jak ostygnie to wylewamy na ciasto. Zostawiamy do stężenia.