Sernik na zimno z truskawkami. Pyszna odmiana na upalne dni
Sernik na zimno z truskawkami na biszkopcie zachwycił nas swoim smakiem. Na pewno wykonamy go jeszcze nie raz.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Sernik na zimno z truskawkami – potrzebne składniki:
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg dwukrotnie zmielonego białego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany kremówki
4 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek
Sernik na zimno z truskawkami – sposób wykonania:
Biszkopt. Ubijamy 5 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy powoli 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Zwalniamy obroty, dodajemy powoli żółtka i oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 160 st. C. do czasu aż przy sprawdzaniu będzie suchy patyczek.
Pianka serowa. 0,5 kg białego sera dwukrotnie mielimy. Robimy dwie galaretki truskawkowe na 1,5 szklanki wody, zostawiamy do lekkiego stężenia (do lodówki). Osobno ubijamy śmietanę kremówkę. Do sera dodajemy po trochu ubitej śmietany kremówki oraz powoli tężejącą galaretkę truskawkową.
Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę kładziemy na blachę (tortownica o średnicy 25 cm). Wylewamy na wierzch 2/3 pianki serowo-truskawkowej. Na piankę kładziemy drugą warstwę biszkoptu oraz wylewamy pozostałą 1/3 pianki serowo-truskawkowej. Szybko układamy na piance gęsto pokrojone truskawki.
Osobno przygotowujemy jeszcze kolejne 2 galaretki truskawkowe w 3,5 szklanki wody i tężejącymi zalewamy truskawki. Wstawiamy na lodówki do zgęstnięcia. Na drugi dzień smakuje najlepiej.