Mazurek kakaowy z orzechami. Jedyny taki mazurek
Mazurek kakaowy z orzechami idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Sprawdź, jak łatwo go przygotować.
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Zapiekanka makaronowa z marchewką, groszkiem i kukurydzą
Stół szwedzki w ośrodkach wypoczynkowych
Co prawda, już miesiąc po Wielkanocy, ale… przecież za rok znów będą Święta. Wówczas z pewnością znów pokusimy się o przygotowanie mazurka. To tradycyjny polski wypiek, gdzie tradycja miesza się z nowoczesnością. Przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis ulega licznym modyfikacjom, każda pani domu doda coś od siebie. Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami Ty byś przygotowała to ciasto?
Mazurek kakaowy z orzechami – potrzebujemy:
4 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru,
6 żółtek,
2 kostki margaryny,
1 łyżkę proszku do pieczenia,
150 ml słodkiej śmietany,
125 g orzechów włoskich,
5 łyżek mleka,
3 łyżki bułki tartej,
1 słoik dżemu porzeczkowego,
1 niecałą puszkę masy kakaowej,
do dekoracji np. morele suszone, cukier puder, woda, żółty barwnik.
Mazurek kakaowy z orzechami – sposób wykonania:
Z 4 szklanek mąki, 1/2 szklanki cukru, 6 żółtek, 1 kostki margaryny, 1 łyżki proszku do pieczenia, 150 ml słodkiej śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki.
Dwie małe formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 3 części. Z dwóch robimy spody do mazurka. Z trzeciej części ciasta robimy warkocz. Warkocz nakładamy na jeden spód do mazurka.
Przygotowujemy orzechową masę. Rozpuszczamy kostkę margaryny razem ze szklanką cukru oraz 5 łyżkami mleka. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy 125 g posiekanych orzechów włoskich oraz 3 łyżki bułki tartej. Gotujemy, aż zgęstnie. Wykładamy po połowie na 2 kruche ciasta.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
Ciasto z dekoracją zostawiamy na wierzch. Spód smarujemy słoikiem dżemu porzeczkowego. Nakładamy górę, smarujemy masą kakaową, zostawiając miejsce na ozdobę. Dekorujemy morelami suszonymi.
Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, aby wszystko stężało.
Cukier puder mieszamy z odrobiną wody. Możemy dodać żółty barwnik. Robimy na mazurku bazie. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.