Rogaliki drożdżowe z jabłkiem. Przepyszne
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem są naprawdę smaczne. Ich zaletą jest to, że za każdym razem dowolnie można modyfikować ich nadzienie.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Drożdżowe rogaliki z jabłkiem (16 sztuk) – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru,
pół kostki drożdży (5 dkg),
2 żółtka,
2/5 kostki tłuszczu,
1 budyń w proszku,
jabłka i wiórki kokosowe,
cukier puder.
Drożdżowe rogaliki z jabłkiem – sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia). Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy tłuszcz, roztapiamy. 2 żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem, dodajemy mąki, budyń, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i zostawiamy do urośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat posypany mąką połowę ciasta. Rozwałkowujemy okrąg. Dzielimy na 8 części i na każdej szerszej stronie dokładamy kawałki pokrojonego jabłka i zawijamy rogaliki do wąskiego końca. Kładziemy na blachę, zostawiamy do wyrośnięcia. To samo robimy z drugą porcją ciasta.
W międzyczasie włączamy piec. Wyrośnięte rogaliki pieczemy po wyrośnięciu ok. 15 minut w 180 st. do suchego patyczka. Lukrujemy wypiek.
Smacznego!