Kukurydza z piekarnika. Idealna przekąska
Kukurydza z piekarnika zasmakowała mi na tyle, że swego czasu robiłam ją bardzo często. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane.
Czekoladowe ciasto z wiśniami i czekoladową pianką
Kukurydza z piekarnika – potrzebne składniki:
kukurydza w kolbach,
sól, pieprz do smaku,
do wyboru: czosnek, podobno z goździkami też jest dobra (2,3 na kolbę),
masło.
Kukurydza z piekarnika – sposób wykonania:
Kukurydzę myjemy, usuwamy łodygę. Kładziemy na foli aluminiowej, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dodać przeciśnięty czosnek i rozprowadzić go równomiernie po kukurydzy. Na to dodajemy masło. Możemy albo w kawałkach albo posmarować całość. Robiłam i tak, i tak, efekt ten sam.
Następnie dokładnie zawijamy w folię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut. Po tym czasie folię otwieramy i z każdej strony trzymamy kukurydzę jeszcze po 10 minut w piekarniku. Wyjmujemy kukurydzę z piekarnika, chwytamy w ręce i do dzieła 😉