Waniliowe muffiny z żurawiną. Wpadasz na kawę?
Waniliowe muffiny z żurawiną to przepyszne babeczki, które zachwycą dzieci i dorosłych. Dodatki można dodawać według własnego uznania.
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Waniliowe muffiny z żurawiną – potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała łyżka sody oczyszczonej
2 cukry waniliowe
200 g żurawiny
cukier puder
Waniliowe muffiny z żurawiną – sposób wykonania:
Do garnka wbijamy 2 jajka. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju i szklankę mleka. Dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Dodajemy 2 cukry waniliowe oraz 200 g żurawiny. Całość mieszamy trzepaczką.
Na blasze układamy papilotki do muffinek. Wylewamy ciasto tak do 2/3 wysokości papierka. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.