Ciasto z pomarańczami. Pyszne owoce zalane galaretką
Sałatka z czerwoną fasolą, żółtym serem i kukurydzą
Biszkopt z gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto z pomarańczami – potrzebujemy:
6 jajek
szczypta soli
szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
aromat pomarańczowy
2 galaretki cytrynowe
duży jogurt naturalny
2 galaretki pomarańczowe
1,2 kg pomarańczy
Ciasto z pomarańczami – sposób wykonania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy powoli szklankę cukru, dokładnie miksujemy. Następnie 6 żółtek, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cukru waniliowego i aromat pomarańczowy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 140 st.
W 2 szklankach wody przygotowujemy 2 galaretki cytrynowe. Gdy zacznie gęstnąć dodajemy jogurt naturalny. Wykładamy na wystudzony jogurt.
Pomarańcza obieramy ze skórek. Wykładamy na stężoną piankę cytrynową. Wykładamy gęstniejące 2 galaretki pomarańczowe przygotowane w 3,5 szklanki wody.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.