Drożdżowe rogaliki z wiśniami i lukrem wiśniowym. Cudności
Drożdżowe rogaliki z wiśniami i lukrem wiśniowym to wyśmienita propozycja dla miłośników bardzo owocowych smaków.
Drożdżówki z czerwoną porzeczką
Sałatka owocowa z sosem ananasowym i miodem
Drożdżowe rogaliki z wiśniami i lukrem wiśniowym (16 sztuk) – potrzebne składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka mleka,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru,
pół kostki drożdży (5 dkg),
2 żółtka,
2/5 kostki tłuszczu,
1 budyń w proszku
wiśnie,
cukier puder,
sok z wiśni.
Drożdżowe rogaliki z wiśniami i lukrem wiśniowym – sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy (do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, 4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia). Szklankę mleka podgrzewamy, dodajemy tłuszcz, roztapiamy. 2 żółtka ucieramy ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem, dodajemy mąki, budyń, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i zostawiamy do urośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat posypany mąką połowę ciasta. Rozwałkowujemy okrąg. Dzielimy na 8 części i na każdej szerszej stronie dokładamy drążone wiśnie i zawijamy rogaliki do wąskiego końca. Kładziemy na blachę, zostawiamy do wyrośnięcia. To samo robimy z drugą porcją ciasta.
W międzyczasie włączamy piec. Wyrośnięte rogaliki pieczemy po wyrośnięciu ok. 15 minut w 180 st. do suchego patyczka. Cukier puder rozrabiamy z sokiem wiśniowym i lukrujemy wypiek.
Smacznego!