Co zrobić, gdy danie okaże się niezjadliwe? Jak się taktownie zachować?
Co zrobić, gdy danie okaże się niezjadliwe? Choć to już raczej rzadkość, to zdarzają się przypadki, w których podanej potrawy nie da się przełknąć.
Pierogarnia Mąka i Woda w Pucku
Stołuj się w sprawdzonych lokalach
Zawsze, gdy wybieramy się gdzieś na wycieczkę, staramy się zadbać także o to, by mieć gdzie smacznie zjeść. Nie ma dla nas znaczenia, jak dany lokal się nazywa, ale cena i jego lokalizacja już wpływają na naszym wybór. Najważniejsze i tak jednak jest wcześniejsze zapoznanie się z opiniami innych odwiedzających. Gdy widzimy, że opinie są różne, po prostu odpuszczamy sobie daną restaurację. Nie mamy zamiaru się struć.
Co zrobić, gdy danie okaże się niezjadliwe?
Jedną sprawą jest podawanie przez kelnera zupełnie innego dania, niż chcieliśmy, a jeszcze inną podanie dania niezjadliwego. Co wtedy wypadałoby zrobić? Zwrócić grzecznie uwagę, że to danie jest niezjadliwe i tyle. Nie oczekujemy nawet zwrotu kosztów za to danie. Po prostu fajnie by było, gdyby kucharz wiedział, że coś mu nie wyszło i nie podawali tej potrawy późniejszym klientom. Czy takie sytuacje jednak mają prawo się zdarzać? Nie powinny, aczkolwiek różnie bywa…
Gdy kucharz nie reaguje…
i nie przyjmuje do wiadomości tego, że danie jest nieświeże/ brzydko pachnące/ nie nadaje się do spożycia wiemy, że już tam nie wrócimy. Na mapie miasta jest tyle ciekawych miejsc, ze naprawdę można gdzieś smacznie zjeść. Nie trzeba na siłę chodzić tam, gdzie nie przyjmują słusznej krytyki, gdyż uważają, że ich zdanie zawsze musi być na wierzchu.