Jeżeli nie macie jeszcze truskawek, możecie użyć pasteryzowanych lub innych owoców. Ciasto z truskawkami i tak wyjdzie przepyszne. Macie na to nasze słowo!

Ciasto z truskawkami

 Szybkie ciasto z rabarbarem

 Kruche ciasteczka

 Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną

Wiosna tuż, tuż, więc czas wprowadzić do naszej kuchni powiew świeżości. Proponujemy przygotowanie ciasta z truskawkami. Szczerze mówiąc, jest to jedno z naszych ulubionych ciast, ponieważ występuje w nim przepyszna budyniowa pianka, którą uwielbiamy! Ciasto z truskawkami doskonale smakuje także w innych wariantach smakowych. Próbujcie, eksperymentujcie, nie bójcie się nowych smaków. Mamy dobre słowo dla początkujących kucharzy – nam zawsze wychodzi 🙂

Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:

– kostkę masła,

– 2 szklanki mąki,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 5 jajek,

– szklanka + 2 łyżki cukru pudru,

– 1 cukier waniliowy,

– 1/2 szklanki oleju,

– 2 budynie waniliowe,

– 500 g truskawek.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:

– Kostkę masła zagniatamy z 2 szklankami mąki, 5 żółtkami, 2 łyżkami cukru pudru, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym. Wstawiamy ciasto na 30-60 min. do lodówki do schłodzenia.

– Blachę 23*32 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy większą częścią kruchego ciasta.

– 5 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie śmietankowe, szklankę cukru pudru i 1/2 szklankę oleju. Wylewamy na warstwę ciasta.

– Truskawki tniemy na małe kawałki. Przesypujemy łyżką cukru. Wykładamy obficie na ciasto.

– Na koniec małe kawałeczki ciasta układamy na górze. Pieczemy 35-40 min. w 190 st.

– Posypujemy cukrem pudrem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Zobacz także