Jeżeli nie macie jeszcze truskawek, możecie użyć pasteryzowanych lub innych owoców. Ciasto z truskawkami i tak wyjdzie przepyszne. Macie na to nasze słowo!

Ciasto z truskawkami

 Szybkie ciasto z rabarbarem

 Kruche ciasteczka

 Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną

Wiosna tuż, tuż, więc czas wprowadzić do naszej kuchni powiew świeżości. Proponujemy przygotowanie ciasta z truskawkami. Szczerze mówiąc, jest to jedno z naszych ulubionych ciast, ponieważ występuje w nim przepyszna budyniowa pianka, którą uwielbiamy! Ciasto z truskawkami doskonale smakuje także w innych wariantach smakowych. Próbujcie, eksperymentujcie, nie bójcie się nowych smaków. Mamy dobre słowo dla początkujących kucharzy – nam zawsze wychodzi 🙂

Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:

– kostkę masła,

– 2 szklanki mąki,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 5 jajek,

– szklanka + 2 łyżki cukru pudru,

– 1 cukier waniliowy,

– 1/2 szklanki oleju,

– 2 budynie waniliowe,

– 500 g truskawek.

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:

– Kostkę masła zagniatamy z 2 szklankami mąki, 5 żółtkami, 2 łyżkami cukru pudru, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym. Wstawiamy ciasto na 30-60 min. do lodówki do schłodzenia.

– Blachę 23*32 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy większą częścią kruchego ciasta.

– 5 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie śmietankowe, szklankę cukru pudru i 1/2 szklankę oleju. Wylewamy na warstwę ciasta.

– Truskawki tniemy na małe kawałki. Przesypujemy łyżką cukru. Wykładamy obficie na ciasto.

– Na koniec małe kawałeczki ciasta układamy na górze. Pieczemy 35-40 min. w 190 st.

– Posypujemy cukrem pudrem. Zostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Następny artykuł

Ciasto muffinkowe

Zobacz także

  • Dla mnie niestety ma za dużo cukru, ale wygląda bosko! chce się jeść!

  • Ela

    no dla mnie też za dużo w tym budyniowym nadzieniu, ale bym i tak spróbowala zrobic te ciasto tylko mniej cukru dać, najwyzej troche nie wyjdzie haha;D
    dziewczyny a jaki cukier waniliowy dajecie? taki mały zwykły? (bo są tez wieksze opakowania i ja zawsze mam problem jak ktoś pisze że 1 cukier waniliowy bo nie wiem który :D) i taki waniliowy prawdziwy z wanilią?

    • Sisters92

      Wiesz co, my miałyśmy mało dojrzałe truskawki, więc to fajnie współgrało. Cukier dajemy ten 16/18g, nie pamiętam teraz dokładnie. Kiedyś zrobiłyśmy nawet cukier z laską wanilii, ale to nie do końca nam podeszło.

      • Ela

        ooo, a to jak robiłyscie ten swoj cukier z wanilią? ja raz robiłam i wyszedł b.fajny

        • Sisters92
          • Ela

            no to jak nie podeszło, jak tam piszesz “Jest nieporównywalnie smaczniejszy od tego kupnego” ;D

          • Sisters92

            Jest smaczniejszy, ale na początku jak się zaraz zrobi. Później już trochę mniej 🙂 Poza tym tak masz gotowy w opakowaniu, a tak trzeba zrobić i odczekać.

  • Ela

    a właśnie Paulina, tak mi sie przypomniało że mialam CI napisać – bo Ty tak lubisz tą kawe latte machiato, a w MacDonaldzie teraz jest taka fajna promocja ze rozdają kawe za darmo rano ;D mopżna przyjść i sie poczestowac małą kawa, czarna, biała albo cappucino- a to w sumie jest prawie takie same jak latte machiato ;D tylko chyba do 15tego tylko jest ta promocja ale zawsze jeszcze pare dni jest, zwlaszcza w weekend sie kawa moze przydac po ciezkim tygodniu 😉

    • Sisters92

      Dzięki. Z McDonalda jak już idziemy raz na 3 miesiące to jedynie colę 😛
      P.

  • Wygląda fantastycznie. Spróbuję może w wersji bez glutenu też się uda 🙂