Ciasto z truskawkami. Szybkie w przygotowaniu, dobrze sprawdzi się też z innymi owocami
Jeżeli nie macie jeszcze truskawek, możecie użyć pasteryzowanych lub innych owoców. Ciasto z truskawkami i tak wyjdzie przepyszne. Macie na to nasze słowo!
Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną
Wiosna tuż, tuż, więc czas wprowadzić do naszej kuchni powiew świeżości. Proponujemy przygotowanie ciasta z truskawkami. Szczerze mówiąc, jest to jedno z naszych ulubionych ciast, ponieważ występuje w nim przepyszna budyniowa pianka, którą uwielbiamy! Ciasto z truskawkami doskonale smakuje także w innych wariantach smakowych. Próbujcie, eksperymentujcie, nie bójcie się nowych smaków. Mamy dobre słowo dla początkujących kucharzy – nam zawsze wychodzi 🙂
Ciasto z truskawkami – potrzebujemy:
– kostkę masła,
– 2 szklanki mąki,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 5 jajek,
– szklanka + 2 łyżki cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 1/2 szklanki oleju,
– 2 budynie waniliowe,
– 500 g truskawek.
Ciasto z truskawkami – sposób wykonania:
– Kostkę masła zagniatamy z 2 szklankami mąki, 5 żółtkami, 2 łyżkami cukru pudru, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 cukrem waniliowym. Wstawiamy ciasto na 30-60 min. do lodówki do schłodzenia.
– Blachę 23*32 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy większą częścią kruchego ciasta.
– 5 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 budynie śmietankowe, szklankę cukru pudru i 1/2 szklankę oleju. Wylewamy na warstwę ciasta.
– Truskawki tniemy na małe kawałki. Przesypujemy łyżką cukru. Wykładamy obficie na ciasto.
– Na koniec małe kawałeczki ciasta układamy na górze. Pieczemy 35-40 min. w 190 st.
– Posypujemy cukrem pudrem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!