Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną. Fantastycznie smakują
Kto uwielbia szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka? My na pewno. Dziś zapraszamy Was na szybkie ciasteczka z rodzynkami i żurawiną.
Zapiekanka z makaronem i brokułem
Sałatka z oliwkami i pomidorem
Takie ciasteczka to propozycja dla osób zabieganych, którzy szybko chcą zjeść smaczne i w miarę zdrowe domowe słodycze. Z podanej porcji wychodzi 17 dużych ciasteczek, można je piec w papilotkach, wówczas otrzymamy ok. 30 smakołyków. Będą idealne, jako przekąska w podróży.
Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną – potrzebujemy:
– 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej,
– pół kostki masła,
– 5 żółtek,
– 1/2 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 5 łyżek śmietany,
– szczypta soli,
– 1,5 garści żurawiny,
– garść rodzynek.
Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną – sposób wykonania:
– W misce zagniatamy 3 i 2/3 szklanki mąki, dodajemy 1/2 kostki masła, szczyptę soli, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenie. Dolewamy 5 łyżek śmietany (ciasto powinno być trochę lepkie, sami musicie osądzić, czy wystarczy). Na sam koniec dodajemy 1,5 garści suszonej żurawiny oraz garść rodzynek. Dodatkowe składniki możecie dowolnie modyfikować, wedle swoich smaków.
– Blachę smarujemy tłuszczem, z ciasta formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy. Jeżeli macie blachę do muffinek, wówczas wkładacie ciasteczka w papilotki, są mniejsze i nie ma obawy, że się rozleją na blasze.
– Pieczemy 15-20 min. w 180 st. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione od góry.
Smacznego!